Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Художник з Міста Янголів розписує кладовище автівок в Ірпені

Трек Тандер Келлі приїхав в Україну з Лос-Анджелеса з проєктом «Flowers for hope» (Квіти для надії), аби привернути увагу всього світу до війни в Україні. Перші свої малюнки він зобразив на понівечених авто в Ірпені.

Інформатор дізнався, що головна мета Трека Тандера відображати саме соняшники у своїх роботах, адже ця квітка є символом української національної ідентичності, надії, єдності та сили. А ще – символ скорботи та пам’яті за загиблими українськими героями.

Для художника це вперше малювати на авто, що постраждали від війни. «Це місце ми побачили випадково, коли просто проїжджали повз. А для проєкту важливо малювати там, де якомога більше людей зможуть побачити наш посил – «Make art, not War» (Творіть мистецтво, а не війну)», – розповів Трек Тандер.

«Мені дуже сумно, адже кожна з цих зруйнованих авто відображає життя, яке було змінене, або закінчене. І це «кладовище» є нагадуванням тих життів. Але квіти – це бунтівна відповідь на руйнування. Це надія!», – поділився митець, торкаючись пензлем згорілого металу.

Розмальовувати автівки долучилася до Трека Тандера художниця з Києва – Олена Янко. За два дні їм вдалося прикрасити соняшниками вже п’ять автомобільних скелети.

Ідея художників – заохочувати творчих людей як в Україні, так і за її межами малювати соняхи та писати «Flowers for hope», аби привернути увагу до людського духу. «Ми хочемо створювати красу на стінах по всій Україні. І показувати таким чином, наполегливість та жагу життя навіть у найгірших обставинах!», – наголошує митець.

Стінописи планують відцифровувати в особливому виді криптовалюти NFT (Цифровий сертифікат власності на об’єкт: текст, картинку, відео, аудіо, ігрові предмети). «Рекламна кампанія навколо муралів підвищить обізнаність і фінансування», – пояснює автор проєкту.

Зараз в команді є кілька митців: троє з України, та один із США. В планах намалювати 4 стінописи в Україні. Художники об’єдналися з однією з найбільших компаній, яка виробляє художні матеріали. Саме вона пожертвувала фарби для цього проєкту.

Також Трек Тандер розповів, що діти зі Швеції роблять свої малюнки із соняшниками для маленьких українців, аби підтримати їх. І в скорому часі їх передадуть в Україну. Так діти зможуть обмінятися контактами та спілкуватися.

Трек Тандер та його соняхи на понівеченому авто в Ірпені

Художник в процесі створення прекрасного на зруйнованому

Квітка сонця на Ірпінському кладовищі автівок

“Квіти для надії” від американського митця

Олена Янко малює “золоті переливи” на зруйнованих авто

Антураж: запах фарб та попелу

Жахливе полотно для картини

Автівка Ірпіньського “кладовища” вже прикрашена соняшниками

“Квіти для надії” від української художниці

Зброя митців: “Make art, not War” (Творіть мистецтво, а не війну)

Фарби від Олени Янко для благодійної справи

Дощ мистецтву не завадить

Це перше, але не останнє місце в Ірпені, де Трек Тандер Келлі та Олена Янко залишать свої авторські соняхи. Днями вони отримали дозвіл на створення більш масштабнішого муралу. Тож американський митець затримається в Україні ще на два-три тижні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про культурні події та актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”! 

Інна Никоненко, Анна Вусань

Фото: Павло Тупік   

Нагору