Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

«Птах», який віддав своє життя, обороняючи Гостомель

Сьогодні, 7 серпня, вся Україна відзначає День Повітряних сил ЗСУ.

165 день повномасштабного російського вторгнення в Україну. Повітряні сили ЗСУ захищають нас від ракетних обстрілів, надають наземну підтримку нашим військам та ведуть розвідку. Все заради вільної України!

Аби підняти дух українського народу спершу заговорили про Привид Києва, який один за одним збивав літаки агресора. І лише згодом військові льотчики та офіційна заява командування Повітряних сил засвідчать: «Привид Києва — це збірний образ українських пілотів, які обороняли столицю в перші тижні повномасштабної війни!»

Аби не забувати захисників, які бороняють нашу країну, Інформатор з посиланням на Український Інститут Національної Пам’яті знайомить із “птахом”, який поклав життя, обороняючи Гостомель.

Підполковник Геннадій Матуляк – служив у 299-й бригаді тактичної авіації більшу частину своєї кар’єри. Родом із Миколаївщини. Вранці 25 лютого підполковник знищив колону ворожої техніки біля Гостомеля. Вів запеклий бій з рашистським винищувачем та був підбитий. Геннадій не катапультувався одразу, бо спробував відвести свого “залізного птаха” від будинків мирного населення. Йому навіть вдалося долетіти за межі села Глібівка. Та раптом в нього влучила друга ракета… Літак упав за кілька кілометрів від населеного пункту у лісосмузі… Підполковнику Геннадію Матуляку було 44 роки… У нього лишилась дружина та двоє дітей. Звання Героя України присвоїли посмертно!

Побратими розповідають: “У небі Геннадій був схожий на Тома Круза, з фільму “Топ Ган”. А ще десять років тому Геннадію запропонували перейти до цивільної авіації. Там обіцяли більші заробітки і комфортніші умови. Та він лишився у Збройних Силах. Любов до України для нього була важливішою, аніж гроші та комфорт. Чоловік був справжнім патріотом!

Світла пам’ять підполковнику та низький уклін за віддане життя і врятовані невинні душі!

Льотчики не вмирають, вони йдуть у вічний політ…

Підполковник Геннадій Матуляк – відданий небу назавжди (фото зі сторінки Facebook Геннадія Матуляка)

Розбитий український літак у лісосмузі неподалік села Глібівка (фото зі сторінки Facebook Геннадія Матуляка)

Олександра Кондратюк

Нагору