Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

14 серпня: який сьогодні день

14 серпня, розпочинається Успенський піст, присвячений Успінню Пресвятої Богородиці. Водночас, у перший день Успенського посту святкується Медовий Спас або Маковія. “Спас” – коротка форма від “спасіння” та “спаситель”. Колись у ці дні починали збирання та освячення меду, тому його ще називають Медовий.

Також сьогодні відзначають День будівельника. Це професійне свято встановлене у 1993 році указом президента Леоніда Кучми на підтримку ініціативи працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів. Відзначається щорічно у другу неділю серпня.

Іменинниками ж стали: Софія, Олександр, Дмитро, Леонтій, Тимофій, Федір. З Днем ангела, друзі!

Історичні дати:

  • 1916 — в ході Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.
  • 1919 — частини 2-го корпусу Української Галицької Армії, женучи перед собою Таращанську бригаду червоних Василя Боженка, здобули Старокостянтинів.

Хто народився

  • 1892 — Іван Липківський, український художник, представник школи “бойчукістів”. Син українського релігійного діяча Василя Липківського. Обидва розстріляні органами НКВС СРСР в 1937 році.
  • 1945 — Валерій Шмаров, український політик, 3-й Міністр оборони України, директор Аерокосмічного інституту.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Нагору