Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Як не “злетіти з котушок” під час війни: поради психолога

Для населення “БІГ-регіону” ( Ірпінь, Буча, Гостомель) 24 лютого 2022 року стало жахливим фактором раптовості. Окупація, полон, масові вбивства та катування, зруйновані будинки – все це стало нічним кошмаром для містян… Люди не вірили, що почалася війна, тому й не хотіли виїждати. Вони чули вибухи, але не розуміли, що відбувається. Брехливої інформації була величезна кількість, а достовірну потрібно було пошукати. Сталася паніка, люди не знали, як діяти і що робити далі.

Інформатор поставив актуальні питання психологині, яка спеціалізується на кризових станах – Вітані Овчаренко. Фахівчиня радить, що робити коли агресія зашкалює і терпіти людей немає сил.

«Коли у людей з’являється не запланована зміна ситуації, це завжди найважче. Люди не можуть її приймати в повному обсязі. Адже вона стає схожою з тією, коли втрачаєш близьку людину. Хоча й різні механізми, проте поведінка дуже схожа», – розповідає Вітана Овчаренко.

Тільки-но почалася евакуація, ситуаія ще більше ускладнилася психологічно, адже не зрозуміло було куди і з ким їхати. Люди не могли поводити себе адекватно, тому настрій всі мали розгублений. Психологиня радить, як не піддатися паніці в такі моменти та закликає намагатися контролювати ситуацію.

В таких ситуаціях людина переживає три емоційні стани, які йдуть один за одним:

  • Біль втрати
  • Стрес від пережитого
  • Злість на оточуючих. Людина шукає на кого вилити злість.

Психолог Вітана Овчаренко

Кризова психологиня розповідає: «Більшість з людей пережили біду, повернулись додому, побачили жах міста. Ситуація почала викликати біль та горе. Все це приводить до агресивного положення у суспільстві. Немає винного, на кого це викласти можна, адже багато дуже втрат. Немає чим заповнити біль втрат. Люди шукають шляхи позбавлення болю. Одні замикаються, не хочуть говорити. Інші агресивно ведуть діалоги, істерично говорять. Деякі плачуть, будь-яке сказане вами слово викликає різні емоції. Потрібно контролювати свої слова».

Що робити аби зменшити нервовість:

  • Якщо на вашому шляху зустрілася така людина, намагайтеся бути стриманими. Важливо розуміти, що вона на емоціях, проте їх можна навчитися контролювати
  • Максимально не слухайте телевізор
  • Перестаньте шукати інформацію в інтернеті
  • Не приміряйте на себе чужу роль в ситуації

Аби уникнути конфліктів з оточуючими та зберегти свої нервові клітини потрібно:

  1. Використайте можливість спілкування із сім’єю. Не намагайтесь нікого переконувати. Людина сама має виплакати, вистраждати. Потрібно «відболіти» особисту трагедією самому. Найближчі люди швидше допоможуть вам взяти рівновагу. Не відштовхуйте один одного.
  2. Якщо нестерпно знаходитися серед людей, знайдіть пристосування своїм можливостям у волонтерських центрах для тварин. Вони постраждали не менше, аніж люди і їм теж потрібна ласка.
  3. На сьогоднішній день є багато анонімних «гарячих ліній», де лікар зможе вам надати безкоштовну консультацію. Зверніться до спеціаліста, вони нададуть вам професійнішу допомогу, це буде дієвіше, аніж порада подруги.

Як ми повідомляли раніше, в Бучанському районі запускають поєкт психологічної підтримки “Єдине життя”.

Крім того, 20 серпня в Гостомельській Амбулаторії загальної практики сімейної медицини безкоштовно надаватимуть консультації громадянам.

Амбулаторія знаходиться по вулиці Свято-Покровській, 73-Д. Клініка доктора Сичова спеціалізується на проблемах щитовидної залози, дитячої хірургії та дитячої урології.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

 

Олександра Кондратюк

Поради кризисного психолога Вітани Овчаренко

Нагору