Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Лялька-мотанка з Гостомеля тепер житиме в Київському Музеї Миру

До Дня Державного Прапора України Гостомельська ОТГ передала до столичного Музею Миру ляльку-мотанку, яка створена майстринею Тетяною Зубенко. Жінка “закодувала” свій витвір мистецтва на захист та мир.

Про це Тетяна Зубенко розповіла Інформатору.

За її словами, ця лялька-мотанка – оберіг Гостомеля та нашої незламної громади. Відділ культури Гостомельської селищної ради не міг стояти осторонь, тому вирішив зробити подарунок для музею, на згадку про героїчний Гостомель.

Столичний Музей Миру зараз діє як майданчик для пошуку шляхів побудови мирного суспільства. Музей хоче привернути увагу та долучити широкі верстви населення до вирішення глобального питання щодо можливості мирного співіснування. Окремий напрям роботи – виховання молоді у дусі патріотизму та толерантності до інших культур та народів.

За словами Зубенко, керівництво відділу культури Гостомельської селищної ради попросило її зробити ляльку для Музею Миру.

“Я відразу ж погодилася і вирішила, що вона має бути готовою саме на День Державного Прапора України. На обличчя мені захотілося намотати зірку алатир – вона є одним з видів сакрального хреста, сильний оберіг. Однозначно, вона мала бути в патріотичних тонах – це як захист України – символізує українців. Далі фартух, як асоціація з Гостомельською громадою. І ніяк без голуба, він – символ миру. Груди ж мали бути пишними – жіноче здоров’я. Дітки на руках в пелюшках, щоб ми були захищені і нас ворог не знайшов. Стрічки, як символ України, патріотичність. Червоний колір, як оберегіг», – розповідає майстриня.

Загалом, є три типи ляльок: оберіг, обрядова та ігрова. Тетяна ж робила оберіг. Зі слів майстрині, її виріб має велику силу. Якщо добре до нього відноситися, він може замість звичного року служити сім. Виріб був виготовлений жінкою за три години, довго та ретельно підбирався одяг. Технічної роботи не було, все зроблено в ручну.

«В підготовці до створення оберегу потрібне натхнення, гарний настрій та повне серце любові, без цих компонентів не вийде нічого. Я ніколи не робила ляльки на продаж, завжди їх дарувала. Мені приносить задоволення презентувати їх», – каже майстриня.

Ляльки-мотанки Тетяни в багатьох куточках України і навіть за її межами оберігають своїх власників: в одному із київських пологових будинків; в приватній клініці Києва; в дитячому садочку кожна працівниця має їх, у школі в с. Озера; в сільраді в с. Паляничинці (Білоцерківськівський р-он) і навіть в Румунії.

Лялька-мотанка, яку Гостомельська громада подарувала Київському Музею Миру

Коса ляльки приносить її власникам щастя

Коза, зроблена до Різдв’яного вертепу

Пишна українська коза

Ця дівчинка тепер живе в Румунії

Тепер зваблює всіх румунів своєю косою

А я просто українка, україночка

Кажуть, якщо жінка пишна, значить добра

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Фото: Тетяни Зубенко

Нагору