Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

В Бучі презентували сувеніри в рамках проєкту «Бучанська монета»

Сьогодні, 30 серпня, в Бучі, презентували сувеніри в рамках проєкту «Бучанська монета». Ключова місія сувеніру, нагадати  про жахливі події, які пережила Буча у лютому-березні 2022 року.

Як передає кореспондент Інформатора, подія відбулася в Бучанській міській Бібліотеці. Презентували монету її розробники Дмитро Воронець та Владислав Кушнір. Також на заході була присутня заступниця Бучанського міського голови Анатолія Федорука Михайлина Скорик-Шкарівська.

«Бучанська монета» – пам’ятний сувенір з латуні з різним покриттям (платина, нікель, золото) у номерному футлярі, виготовленому з дуба. Загальний тираж цієї колекції – 7 500 монет.

“Ми створили монети, бо люди почали забувати про те зло, яке було під час окупації.  Ці монети створені, щоб люди не забували про той жах, що відбувався. Треба змінити наш світ на краще. Це, як заклик, до припинення війни”, – розповідає Воронець.

Ідею створення монет придумав Кушнір, в якій поєднав три зображення:  Храм Божий – це захист, велосипед – підлість, дерево – символ надії на відродження (нагадаємо, раніше світ облетіли світлини, на яких було зображено підступно вбитого окупантами мирного чоловіка, який їхав на велосипеді).

Далі ідею проєкту підхопив Воронець. Кожна з монет має свій порядковий номер, який вигравіруваний посередині футляра. Після продажу останньої монети всі вихідні дані будуть знищені і монета набуде історичної цінності. Ініціатори проєкту мають намір експортувати монети до інших країн.

“Цими монетами ми показуємо, що не здаємося, працюємо. З отриманих коштів 20% доходу піде для жителів Бучі та постраждалих сімей. Решта – 80%  піде на відновлення виробництва, яке втратили. Ми плануємо залучити на відновлення громади близько півтора мільйони гривень”, зауважив Кушнір.

Ціна монет залежатиме від покриття. Найнижча ціна – 36 доларів, середня – 139 доларів і найвища – 250 доларів. Придбати їх можна на офіційному сайті Survivors.in.ua.

“Перші монети вже вручені керівництву європейських держав. Світ жорсткий, не зручний, на нашому місці може бути кожен. Це не лише сувенір, а й нагадування, про ті жорстокі дії”, – повідомила Михайлина Скорик-Шкарівська.

Засновники розповідають, що найближчим часом з’являться й інші монети, але ніхто не забуде, яка була перша.

Так виглядають “Бучанські монети”

Михайлина Скорик-Шкарівська, Дмитро Воронець та Владислав Кушнір

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Нагору