Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

15 вересня: який сьогодні день

Сьогодні, 15 вересня, у світі відзначають Міжнародний день демократії, встановлений Генеральною асамблеєю ООН 8 листопада 2007 року. ООН запропонували це свято державам, а також регіональним, міжурядовим та неурядовим організаціям, аби звернути увагу на стан демократії у світі.

Демократія – це форма правління, за якого люди спільно вирішують всі найважливіші проблеми. Кожен може вільно висловлювати свою думку, а його права захищає закон.

Також сьогодні Всесвітній день боротьби з лімфомами, який запровадили в 2004 році задля підвищення обізнаності населення щодо цієї групи захворювань і допомогати людям, які страждають від лімфом.

Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна у 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю, залежать від точної та своєчасної діагностики. Не забувайте про це та бережіть себе!

А ще в цей день святкується День народження Google. 15 вересня 1997 року два студенти Стенфорду подали заявку на реєстрацію домену «google.com». Назва, за словами авторів, виникла випадково, коли один з них невірно відтворив на папері математичний термін «googol». За ще однією версією назва трактується як «йти дивитися» від з’єднання двох слів «go» та «ogle».

В церковному календарі:

День пам’яті мученика Маманта, а також його батьків Феодота і Руфіни.

Іменинниками ж стали: Ксенія, Анатолій, Антон, Богдан, Василь, Віктор, Володимир, Герман, Іван, Леонід, Михайло, Микола, Павло, Петро, Степан, Федір.

Історичні дати:

  • 1921 – в Харкові відбулася І Всеукраїнська спортивна олімпіада;
  • 1941 – у Бердичеві провели найбільшу в місті акцію зі знищення єврейського населення: розстріляно 12 тис. чоловіків, жінок та дітей;
  • 1991 – в Києві на Софійському майдані відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акта про державну незалежність України;
  • 1994 – Верховна Рада України скасувала рішення Севастопольської міськради про російський статус міста;
  • 1999 – Верховна Рада України прийняла закон “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”;
  • 2006 – Національний банк України випустив банкноту номіналом 500 гривень.

Цього дня народилися:

  • 1890 – Агата Крісті, англійська письменниця, найпопулярніша авторка детективів;
  • 1918 – Євген Стахів, український націоналістичний політик,
  • 1984 – принц Гаррі, герцог Сассекський, син принцеси Діани і принца Чарльза (нині — чинного короля Великої Британії Карла ІІІ).

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору