Коломия До сайту

Жителів Київщини закликають допомогти книгами бібліотекам БІГ-регіону

Адміністрації бібліотек БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель) закликали жителів Київщини зробити внесок у примноження загальнодоступного книжкового фонду.

Як повідомляє Інформатор, зокрема, відповідний допис з’явився на офіційному сайті Ірпінської міської публічної бібліотеки імені Максима Рильського.

Згідно повідомлення, бібліотека потребує нових сучасних видань, тому просить видавництва, книжкові магазини, письменників, організації, небайдужих жителів Ірпінської громади долучитися до акції і зробити внесок у примноження книжкового фонду.

«30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек. Дарування книг бібліотеці – давня форма доброчинності та надійне джерело поповнення книжкового фонду», – йдеться у повідомленні.

Як розказала Інформатору завідуюча Ірпінською міською публічною бібліотекою імені Максима Рильського Олена Циганенко, на відмінну від будівлі бібліотеки її книжковий фонд не постраждав від ворожих обстрілів. Але він все одно потребує відновлення, оскільки на початку війни багато книг залишалося у жителів міста на руках. Хтось виїхав за кодон і ще не повернувся, хтось втратив житло і разом із ним книги, які там знаходились.

До того ж, оскільки українські бібліотеки повністю відмовились від російськомовної літератури, книжковий фонд бібліотеки імені Рильського, який до війни налічував 65 тис. екземплярів, теж суттєво скоротився.

Бібліотека в Ірпені

Із аналогічним закликом до громади звернулася й адміністрація селищної бібліотеки Гостомеля, яка знаходиться за адресою: вулиця Свято-Покровська, 117.

Як повідомила Гостомельська селищна військова адміністрація, поповнити бібліотечний фонд під час війни за рахунок місцевого бюджету неможливо. Тому бібліотека закликала громадян подарувати україномовні книги з власних бібліотек, щоб подарувати книгам друге життя, а читачам – задоволення.

Акція з прийому книжок також триватиме до 30 вересня, коли відзначається Всеукраїнський день бібліотек.

Бібліотека в Гостомелі

У публічній бібліотеці Бучанської громади Інформатору повідомили, що книжковий фонд закладу – більше 40 тис. примірників – попри окупацію вцілів.

За словами завідуючої бібліотекою Анни Ковкрак, основні фонди зараз знаходяться у книгосховищі (вул. Енергетиків, 19). Бібліотека два роки тому переїхала у будівлю по вул. Енергетиків, 2. Тут зберігається близько 11-12 тис. примірників книг.

«Якщо читачі даруватимуть книги, ми безперечно будемо дуже вдячні», – сказала вона.

Бібліотека в Бучі

Як повідомляв Інформатор, в Ірпені на базі міської публічної бібліотеки імені Максима Рильського розпочалися безкоштовні регулярні курси української мови в рамках навчального проєкту “Опануй українську мову”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександр Кульбачний