Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

12 жовтня: який сьогодні день

12 жовтня в Україні відзначають День економіста спільно зі всесвітнім святом економістів. Вперше слово «економіка» з’явилося в IV столітті до н.е. Це грецький термін, що означає «мистецтво ведення домашнього господарства». З розвитком цивілізації роль даної сфери в житті людства ставала все більш вагомою. І на сьогодні професія економіста є дуже популярною, а тому складає високу конкуренцію за робоче місце.

А  також сьогодні Всесвітній день боротьби з артритом, ініціаторами якого стала Всесвітня організація охорони здоров’я. Артрит – це запальне ураження суглобів, що характеризується дискомфортом і сильними болючими відчуттями під час руху. Мета цього дня – привернення уваги суспільства до цієї хвороби, підвищення поінформованості щодо профілактики артриту, його перших проявів і лікування. Бережіть своє здоров’я!

Ще 12 жовтня Міжнародний день дзиґи, який щорічно святкують у другу середу жовтня. Археологи кажуть, що дзиґи – одні із найдавніших  іграшок. Найстарішій такій іграшці – 6 тис. років. Упродовж історії людства ці іграшки робили із різних матеріалів, і спочатку це було дерево, адже його легко обробляти. Цікаво, що у Давній Греції навіть проводилися змагання з крутіння дзиґи.

В церковному календарі:

День пам’яті преподобного Киріака відлюдника.

Іменинниками ж стали: Іван, Ян.

Історичні дати:

  • 1492 – Христофор Колумб досяг острова Сан-Сальвадор на Багамах і таким чином відкрив Америку, хоча вважав, що це Індія;
  • 1928 – у дитячому госпіталі Бостона (штат Каліфорнія, США) вперше використали апарат “штучні легені”;
  • 1943 – українське місто Переяслав перейменували в Переяслав-Хмельницький”;
  • 1958 – в Києві пройшов перший матч футбольних єврокубків на центральному стадіоні. “Вісмут” із міста Ауе (НДР) обіграв румунську команду “Петролул” – 4:0;
  • 1966 – у Запоріжжі з конвеєра заводу “Комунар” зійшли перші “Запорожці” нової моделі “ЗАЗ-966”;
  • 1999 – народився 6-мільярдний житель Землі (вважають, що це сталося у Сараєві);
  • 2010 – найбільша автокатастрофа в незалежній Україні. Поїзд врізався в автобус із 52 людьми та протягнув його майже 400 метрів. Загинули 45 осіб.

Цього дня народилися:

  • 1937 – Степан Хмара, український політик, правозахисник;
  • 1977 – Олександр Береш, український гімнаст, дворазовий призер Олімпійських ігор.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель) “!

Анна Вусань

Нагору