Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Нацбанк вилучить з обігу купюри 5, 10, 20 та 100 грн старого зразку

Національний банк України з початку 2023 року розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003-2007 років і замінить на оновлені грошові знаки.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Національний банк України.

З 1 січня 2023 року Національний банк спільно з банками розпочне поступово вилучати з готівкового обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003-2007 років задля поступової їх заміни на оновлені грошові знаки.

Зокрема, банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а також НБУ припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме:

  • обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

Таке рішення прийняли задля підвищення якості готівки в обігу, зважаючи на зношеність банкнот попереднього покоління, які вже досить довго перебувають в обігу.

У НБУ зазначили, що поступова заміна банкнот попередніх поколінь на відповідні обігові монети та осучаснені банкноти підвищить захист і якість грошей та зробить розрахунки  зручнішими для громадян. Це не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам.

Зауважимо, що такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати.

Раніше ми повідомляли, що НБУ радить українцям позбуватись пошкоджених купюр, зіпсованих банками на окупованих територіях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань
Ілюстрація: НБУ

Нагору