Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

13 жовтня: який сьогодні день

13 жовтня відзначають  Всесвітній день зору, ініціатором цього дня стала Всесвітня організація охорони здоров’я. Основне завдання – залучення уваги урядів країн і широкої громадськості до проблем порушення зору і сліпоти. За даними ВООЗ, близько 285 млн осіб у всьому світі страждають від порушень зору, 45 млн з них уражені сліпотою. Найбільш поширене порушення серед чоловіків і жінок у віці 50 років і старше. Проте, близько 80% всіх випадків погіршення зору виліковні. Якщо ви помітили, що втрачаєте зір, не варто зволікати, необхідно звернутися до лікаря-офтальмолога.

Сьогодні також Міжнародний день пo зменшенню небезпеки стихійних лих – встановлений Генеральною Асамблеєю ООН, щоб підвищити  рівень обізнаності суспільства щодо того, яких заходів потрібно вживати, аби зменшити наслідки лих. Щорічно мільйони людей змушені залишати свої домівки в результаті стихійних лих, бо вони  приносять смерть, руйнування і викликають соціальні та економічні потрясіння, в першу чергу на місцевому рівні.  В цей день ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями задля зниження небезпеки лих.

А ще 13 жовтня святкуюють Міжнародний день скептиків.  Від грецького скепцитизм означає – помічати, зауважувати, розглядати. Цей день відзначають задля привернення уваги широкого загалу до цього філософського спрямування, що висуває сумнів як принцип мислення, особливо сумнів у надійності істини.

В церковному календарі:

День пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

Іменинниками ж стали: Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Олександр, Олександра, Олексій, Петро, Семен.

Історичні дати:

  • 1792 – закладено перший камінь в основу резиденції президента США, яка з 1809 р. стала називатися “Білим домом”;
  • 1900 – вийшла книга Зигмунда Фрейда “Тлумачення сновидінь”;
  • 1894 – у Пенсільванії (США) засновано Український народний союз;
  • 1917 – Фатімське диво: у Фатімі (Португалія) дітям явилася Діва Марія і близько 70 тисяч людей, які прийшли сюди, стали свідками припинення дощу та дивних рухів і перетворень сонячного диску. Богородиця  провістила швидкий кінець війни;
  • 1918 – рішенням гетьмана Павла Скоропадського та Ради міністрів в Українській Державі впроваджено східноєвропейський час;
  • 1923 – столиця Туреччини перенесена зі Стамбула в Анкару;
  • 1941 – у ніч на 13 жовтня у Дніпропетровську були проведені розстріли близько 10 тис. жителів єврейської національності;
  • 1948 – завершено будівництво газопроводу Дашава-Київ;
  • 1950 – у Нью-Йорку  об’єднали дві церкви в Українську православну церкву у США;
  • 1990 – у Харкові в ефір вийшли програми, підготовлені студією АТВ-1 (надалі – ЗАТ РТК “Тоніс-Центр”);
  • 1992 – Верховна Рада затвердила на посаді прем’єр-міністра України Леоніда Кучму;
  • 1992 – під час випробувального польоту в Макарівському районі Київщини розбився літак Ан-124-100 “Руслан” АНТК ім. Антонова, загинуло вісім осіб – членів екіпажу;
  • 2007 – вибух побутового газу в Дніпропетровську: зруйновано два під’їзди 10-поверхового будинку по вул. Мандриківській, 127. Загинуло 23 людини, поранено 17.

Цього дня народилися:

  • 1923 – Михайло Сікорський, український учений-етнограф, музейник. Лауреат Держпремії ім. Т. Шевченка (1989), Герой України (2005)
  • 1925 – Маргарет Тетчер, британська політична діячка (консерваторка). “Залізна леді”, яка першою з жінок стала прем’єр-міністром у Європі та очолювала уряд Великої Британії в 1979-1990 рр.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель) “!

Ірина Мисюра

Нагору