Коломия До сайту

31 жовтня: який сьогодні день

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада святкується Геловін. Страшне свято нечисті відзначається щороку в багатьох країнах світу. Існує повір’я, що ніч з 31 жовтня на 1 листопада знайшла містичне значення ще 2 000 років тому. Тоді племена кельтів, які жили на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, вшановували Бога Смерті. Робили вони це, тому що вважали, що саме в цю ніч він збирає всі душі, померлі в минулому році, і поміщає їх в тварин – така плата за гріхи, вчинені за життя.
Під час святкування Геловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми, відвідування тематичних костюмованих вечірок прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза; цукрування яблук та розведення вогнищ; виловлювання яблук з відра, розігрування; розповідання моторошних оповідок та перегляд фільмів жахів тощо. Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови.

А ще сьогодні Міжнародний день Чорного моря. 1996 року урядові організації Болгарії, Румунії, Туреччини, Грузії та України підписали «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря», що стало нагодою для встановлення Міжнародного дня Чорного моря.

Також сьогодні Міжнародний день економії – було запропоновано, «в пам’ять про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн», щороку відзначати цей день, як Всесвітній день заощаджень.

31 жовтня відзначають Всесвітній день міст, який проходить під загальним гаслом «Краще місто, краще життя». Щороку вибирається тема Дня, покликана привернути увагу до успіхів в області урбанізації або проблем, що стоять у містобудуванні.

У церковному календарі:

31 жовтня — апостола та євангеліста Луки.

Іменинники цього дня: Андрій, Гаврило, Давид, Єлизавета, Іван, Йосип, Леонтій, Микола, Семен, Сергій.

Історичні дати:

Цього дня народилися:

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомляє щодня, не пропустіть.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Ірина Мисюра