Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Блекаут у Бучі: як місто живе без електрики

Населені пункти БІГ-регіону звикають до постійних відімкнень електрики – й стабілізаційних, й аварійних. Підлаштовуватися під нові умови змушені не лише пересічні громадяни, а й бізнес.

Інформатор побачив (і почув!), як бучанці змінюють своє життя у відповідності до реалій енергетичної кризи, спричиненої повітряними атаками рашистів по об’єктах критичної інфраструктури.

5,5 годин у першій половині дня й ще 5,5 по обіді – стільки без світла прожила Буча в перший день листопада. Уперше електрика в центрі міста зникла близько 8-ї ранку. За дві години по тому бучанські вулиці мали такий вигляд, ніби це не будень, а вихідний. Але це лише на перший погляд.

На дитячих майданчиках велелюдно. Та причина не лише в бажанні скористатися погожою дниною. Зайняти чимось дітей, а надто маленьких, у холодних квартирах за відсутності ґаджетів дуже складно. На вулиці ж вони й розваги з однолітками знаходять, і рухаються, а отже не мерзнуть.

На «п’ятачку» біля «Ощадбанку» бучанці, здебільшого пенсіонери, не просто гріються на сонечку на пластикових кріслах, а чекають коли запрацює фінустанова.

Поруч невеличкі магазинчики й кафе: їхні двері відчинені для клієнтів, навіть доки електрики немає. Працівники розповідають: ваги працюють на акумуляторах, тож зважити товари можна. Утім заряду вистачає лише години на 2-3, а коли світла немає довше, змушені призупиняти торгівлю. Розрахунок лише готівкою – термінали не працюють через відсутність інтернету.

У мережевій пекарні вітрина заповнена випічкою. Свіжих булочок, пиріжків і хліба напекла вдосвіта нічна зміна. Щоправда, підігріти їх немає як. «А можна замовити каву?» – запитує відвідувачка. «Ми без світла не можемо зварити, але в «ЕКО-маркеті» є генератор», – ділиться працівниця цінною інформацією. І додає: «Ми теж просили власників купити нам генератор, але поки що немає змоги».

Саме на генераторній електриці працює більшість закладів у Бучі за відсутності світла. Це й магазини, й перукарні, й аптеки. Гудіння чути звідусіль.

Є генератор на випадок відімкнення світла й у міській раді. Та цього ранку він не знадобився – світло в держустанові є. Відвідувачі Центру надання адміністративних послуг жодних незручностей через енергокризу не відчули.

Ранок вівторка, 1 листопада, без електрики в центрі Бучі схожий на вихідний, але тільки на перший погляд

На «п’ятачку» біля «Ощадбанку» бучанці, здебільшого пенсіонери, не просто гріються на сонечку на пластикових кріслах, а чекають коли запрацює фінустанова

На дитячих майданчиках велелюдно, та причина не лише в бажанні скористатися погожою дниною

У мережевій пекарні вітрина заповнена випічкою: вдосвіта попрацювала нічна зміна, а от запропонувати відвідувачам каву без світла не можуть

У невеличких магазинах ваги працюють на акумуляторах, тож зважити товари можна. Утім заряду вистачає лише на 2-3 години

Удома без світла нудно й холодно, а надворі діти й розваги знаходять, і рухаються, а отже не мерзнуть

ЦНАП завжди готовий приймати відвідувачів: у міськради є генератор на випадок відсутності світла

Де бізнесу без електрики не обійтися, як от у перукарні чи аптеці, власники придбали генератори

Детальніше, як працює в нинішніх умовах бучанський ЦНАП Інформатор розкаже в нейближчих публікаціях – не пропустіть. Раніше ми вже писали, що в приміщенні Бучанської міської ради відбулося безкоштовне заняття з цифрової грамотності для людей поважного віку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Нагору