Коломия До сайту

9 листопада: який сьогодні день

День української писемності та мови на державному рівні відзначають із 1997 року – в день пам’яті Нестора Літописця. Цього дня традиційно пишуть Радіодиктант національної єдності. Торік його – попри карантинні обмеження через пандемію Covid-19 – написали 60 тисяч людей. Нині війна теж не стала на заваді: під загрозою обстрілів, повітряних тривог і відімкнень електрики українці взялися за ручки.
Текст цьогорічного диктанту “Твій дім” – саме про те, що ми переживаємо нині. Зачитала його народна артистка України Ада Роговцева.

Також 9 листопада професійне свято віднзначають працівників культури та аматори народного мистецтва України.

За ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED у багатьох країнах світу нині  Міжнародний день проти фашизму, расизму й антисемітизму. Цього дня 1938 року почалися масові єврейські погроми в Німеччині.

Також сьогодні відзначають День “Книги рекордів Гіннеса”. Цей довідник виходить щороку й містить всесвітньо визнану колекцію світових досягнень. “Книга рекордів Гіннеса” й сама рекордсменка, адже є виданням із найбільшим накладом з-помі усіх книжок за винятком Біблії.

Церковні свята:

День пам’яті преподобного Нестора Літописця та мучениці Капітоліни

Іменини:

Нестор, Андрій, Капітоліна, Марк, Олександр, Єлизавета

Історичні дати:

Цього дня народилися:

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Гриненко