Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Українці відзначили День писемності та мови й написали Радіодиктант національної єдності

Радіодиктант національної єдності, який традиційно пишуть в День української писемності та мови, вже давно став загальнонаціональним флешмобом. 

Інформатор дізнався більше про історію й традиції цього дня, а також про те, яким став радіодиктант-2022 і як його писали в умовах війни в Україні.

Щороку 9 листопада відзначають День української писемності та мови. Традиційно в цей день українці пишуть Радіодиктант національної єдності, а в школах проводять тематичні уроки з української мови та літератури.

Встановлене це свято вдень вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила йМефодія. Нестор був письменником-агіографом, засновником давньоруської історіографії, першим істориком Русі, мислителем, науковцем, ченцем Києво-Печерського монастиря. Вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця почалася писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки літератури Русі – “Повісті минулих літ”. Цей твір складений на основі сучасних автору подій та архівних літописів, народних переказів та оповідань.

«Повість минулих літ» — літописне зведення, складене в Києві в XI — на початку XII століття ченцем Нестором

Українською мовою говорять в Україні, прикордонних територіях сусідніх країн, де здавна мешкають українці, а також у країнах, куди свого часу виїхала значна кількість українців. За різними оцінками експертів загалом у світі українською мовою говорить від 41 до 45 млн осіб, вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Традиції на День української мови та письменності:

  • пишуть Радіодиктант національної єдності;
  • приносять квіти до пам’ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – його проводить за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів.

Радіодиктант національної єдності був започаткований 2000-го року. Цей флешмоб є незмінно популярним. Два попередні роки українці писали його в умовах карантину через пандемію Covid-19 у захисних масках, а цього року – в бомбосховищах під час війни, що ще раз підтверджує любов до рідної мови.

Текст 23-го радіодиктанту скалала українська письменниця та режисерка Ірина Цілик. До методичної роботи над ним долучалася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. А  зачитала його в прямому ефірі народна артистка України Ада Роговцева. Назва й сам текст цього року дуже символічні – «Мій дім».

Метою загальнонаціонального радіодиктанту є не перевірка грамотності учасників всеукраїнського флешмобу, а об’єднання людей навколо України в усьому світі.

Авторка тексту цьогорічного радіодиктанту режисерка і письменниця Ірина Цілик, а зачитала його народна артистка України Ада Роговцева

Інформатор із посиланням на «Суспільне Новини» повідомляє, що цього року були запропоновані всі можливі формати для участі в радіодиктанті: трансляції на радіо, телебаченні, Facebook-сторінці, Youtube-каналах та навіть у мобільних застосунках Suspilne.radio та «Дія».

10 листопада текст диктанту буде оприлюднено, й усі, хто його писав, зможуть самостійно перевірити свої роботи на помилки. А ще організатори закликали викладати в соцмережах фото та відео написання Радіодиктанту національної єдності з гештегом #радіодиктант2022.

Президент України Володимир Зеленський також привітав українців із Днем української писемності та мови. «Незалежність, гідність, свобода, Батьківщина, священний обов’язок, незламність – слова, важливі для кожного українця. Зовсім скоро почуємо й нові: перемога, мир, справедливість, відродження», – написав у своєму Telegram-каналі глава держави.

Редакція Інформатора також приєдналася до всеукраїнського марафону

Раніше Інформатор писав, що Радіодиктант національної єдності писали й захисники України на передовій – Міноборони оприлюднило фото.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Ірина Мисюра

Фото: Wikipedia, Суспільне Новини, Votg.gov.ua

Нагору