Коломия До сайту

13 листопада: який сьогодні день

Сьогодні в Україні День виноградаря й винороба. Дата ще зовсім молода, адже започаткована у 2020 році й відзначається у другу неділю листопада. Україна має добре налагоджену винну промисловість з давніми традиціями. Низка українських вин мають визнану європейську якість та успішно експортується до Європейського союзу й країн Північної Америки. Приєднуємося до привітань всіх працівників виноградарсько-виноробної галузі

Відзначають ще й Всесвітній день доброти. Свій початок він бере в 1997 році, коли в Японії створили волонтерський “Всесвітній рух за доброту” і не мав жодного політичного чи релігійного спрямування. Офіційно Всесвітній день доброти було засновано 2000 року в Токіо.

Також, 13 листопада, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я Міжнародний день сліпих. А ще вшановують пам’ять зачинателя першого у світі навчального закладу для незрячих. Саме цей День обрано на честь французького педагога Валентина Гаюї, який народився цього дня 1745 року. Він запровадив особливий шрифт, що допоміг сліпим людям читати та вчитися. У 1784 році Гаюї своїм коштом відкрив першу школу, названу “Майстернею трудящих сліпих”, в якій навчалися виключно незрячі учні.

У церковному календарі: 

Церква вшановує 13 листопада пам’ять преподобних Спиридона та Никодима.

Іменинники цього дня: 

Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Микола, Олександр, Олексій, Петро, Роман, Сергій, Степан, Трохим, Федір, Яків

Цей день в історії:

Цього дня народилися:

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомляє щодня, не пропустіть.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Гриненко