Коломия До сайту

У Бучі відсутність електрики не завадила провести день донора

У Бучі сьогодні, 1 грудня, можна було поділитися кров’ю. Забір у місцевій амбулаторії проводили медики Київського обласного центру крові.

«Твоя кров може воювати! Приходьте 1 грудня та ставайте донором. Нашим воїнам доводиться боротися за кожен метр української землі. І це збільшує потребу в донорській крові – маємо створити такий запас, аби кожен, хто її потребує, отримав невідкладно», – такий заклик Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги розмістив тиждень тому.

Як розповіла Інформатору медична директорка медзакладу Жанна Лінчук, оголошення про майбутній день донора одразу знайшло відгук у бучанців. Щоби здати кров, потрібно було попередньо зареєструватися. Охочих записували з розрахунку 12-15 людей на одну годину. Забір мав тривати 4 години, і 65 донорів набралося дуже швидко, ще зо 70 були в резерві.

Здати кров на 1грудня в Бучі були записані 65 донорів, ще 70 людей були в резерві

Бучанська амбулаторія №1 надала своє приміщення для цієї важливої справи, а забір крові здійснювали медики Київського обласного центу крові. Разом із місцевим медперсоналом працювали як одна команда – швидко й злагоджено. На заваді навіть не стала нинішня енергокриза: наявність автономної електрики забезпечує генератор. Найважливіше обладнання було під’єднане до безперебійника. Утім це не могло зарадити, коли не працював загальний реєстр донорів, – процес сповільнювався, але не зупинявся.

Відсутність електрики не зірвала важливу справу: електрику подавав генератор, а стабільну роботу обладнання забезпечував апарат безперебійного живлення

Своєї черги чекав і Максим Володько – він досвідчений донор. Останні 4 роки живе в Бучі, тож коли побачив оголошення про майбутній день донора, одразу ж записався. Розповідає, здавати кров для тих, кому вона потрібна, вирішив цілком свідомо – це було 2014 року, на початку російської збройної агресії проти України.

Тоді Максим прийшов до столичного «Охматдиту». Його вразило, як у цій лікарні стараються замотивувати донорів: на стінах багато інформації, малюнків із подяками, а згодом приходить смс-повідомлення про те, що ваша кров допомогла тому, кому це було потрібно.

Максим Володько став донором, щоби допомагати іншим, 8 років тому. За цей час чоловік здавав кров 12 разів

Відтоді чоловік ставав донором 12 разів. А от Максимова подруга Оксана Вершинська прийшла здавати кров уперше. Раніше дівчина стати донором не могла, бо важила менш як 50 кг.

Завадою до донорства окрім ваги може стати й вік: поділитися кров’ю можуть лише ті, кому більше 18 й ще немає 60 років. І, звісно, треба бути здоровим. Донорами не можуть бути люди з гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями, з патологічною схильністю до кровотеч, хворі на гепатити В і С та ті, хто живе з ВІЛ. Також не можна здавати кров упродовж року після нанесення татуювання.

Якщо ви плануєте здавати кров:

Донори, які вже виконав свою благородну місію, мають на пів години затриматися в амбулаторії, щоби переконатися, що з самопочуттям усе добре, а також відновити сили. Задля цього їм пропонують чай і печиво. Також за потреби медзаклад надасть довідку про звільнення від навчання чи роботи на один день.

Після здавання крові потрібно відновити сили й переконатися, що самопочуття в нормі

Дні донора в Бучі відбуваються регулярно. Під час такої акції у вересні медики поповнили запаси майже на 33 літри крові та її компонентів. Це дуже потрібно завжди, а надто зараз, в умовах війни. Тому нинішній захід пройшов під гаслом «Твоя кров може воювати».

Бучанська амбулаторія №1 завдяки генератору змогла не скасовувати день донора, хоча світла в місті й не було

Забір крові виконували медики Київського обласного центру крові

Для відновлення сил після здавання крові донорам пропонували солодкий чай і печиво

Майданчиком для важливої справи медзаклади Бучанського ЦПМСД стають не вперше: дні донора проводять регулярно

Раніше Інформатор розповідав, що ірпінський донор врятував життя трьом людям.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко