Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ТРЕШ

У Гостомелі зник витвір Banksy: хто й чому позбавив БІГ-регіон туристичної принади

Графіті, створене таємничим художником у військовому містечку Гостомеля, зрізали зі стіни серед білого дня. Тепер будинок постраждав уже двічі: від зброї окупантів та від рук вандалів.

Хто зважився на такий злочин та яка подальша доля твору мистецтва, Інформатор дізнався на місці.

Будинок із зображенням жінки в протигазі й із вогнегасником біля вікна випаленої насправді квартири вже став туристичною цікавинкою Гостомеля

Восьмеро людей, не особливо криючись, у п’ятницю прийшли до зруйнованого будинку, який завдяки стінопису британця вже став місцем паломництва. Їхні дії не лишилися поза увагою місцевих жителів.

Тривожний дзвінок на гарячу лінію «102» надійшов об 11:30. Поліції повідомили, що невідомі демонтують зі стіни малюнок всесвітньо відомого інкогніто-художника Banksy. На місце одразу ж виїхав екіпаж групи реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група.

Твір Banksy зі стіни будинку в Гостомелі 8 людей зрізали просто посеред білого дня

Як повідомили в Гостомельській СВА, зловмисників затримали небайдужі гостомельці разом із муніципальною вартою й передали правоохоронцям, коли ті прибули на місце. Затриманих доправили до Бучанського райуправління поліції.

Вандалів, котрі зрізали графіті Banksy, затримали місцеві жителі разом із муніципальною вартою й передали поліції

Натепер правоохоронці вже встановили їхні особи. Найстаршому зі зловмисників 60 років, наймолодшому – 28. Поміж них була дівчина, решта – чоловіки. Здебільшого це кияни, але був також і місцевий житель, а також черкащанин.

Себе вони називають «активітами». Твір Banksy нібито збиралися продати з аукціону, а отримані гроші передати ЗСУ. Та навіть шляхетні наміри не виправдовують злочинних дій – за фактом умисного пошкодження майна відкрито кримінальне провадження за ст. 194 ККУ ч. 1.

Суд може покарати вандалів чималим штрафом на суму від 1 млн 240 тис. до майже 5 млн грн. Є й варіанти два роки відбувати покарання на громадських чи виправних роботах або ж навіть потрапити за ґрати на три роки.

Зрізаний твір Banksy, який зловмисники спакували, але не встигли повантажити у своє авто, вилучила поліція. На час слідства «жінка в протигазі» залишатиметься в сховку речових доказів.

Зрізаний твір Banksy, який зловмисники спакували, але не встигли повантажити у своє авто, вилучила поліція

Щодо подальшої долі графіті в Гостомельській селищній військовій адміністрації заявили, що вважають твір Banksy надбанням громади. «Він є значущим для мешканців, тому зі свого боку ми зробимо все можливе, аби ця робота залишилася в громаді й для громади, на знак пам’яті про жахливу війну», – сказав голова Гостомельської СВА Сергій Борисюк.

На території Гостомельської ОТГ є ще одне графіті Banksy: бородань, що миється у ванні зруйнованого будинку в Горенці

Відреагували на сьогоднішні події й у Київській ОВА. Там заявили, що обласна влада разом із Гостомельською громадою та Мінкультом проводить консультації щодо зберігання та подальшої долі графіті. І наголосили, що всі роботи Banksy на Київщині під охороною поліції, адже є символом боротьби проти ворога.

«Це історії про підтримку та солідарність всього цивілізованого світу з Україною. Зробимо все, щоб зберегти витвори вуличного мистецтва, як символ нашої майбутньої Перемоги», – написав голова КОВА Олексій Кулеба.

Доки влада на місцях та митці шукають рішення, як зберегти стінописи Banksy в БІГ-регіоні, одного вже не стало

Як раніше розповідав Інформатор, таємничий британець на початку листопада залишив у постраждалому від війни з рашистами БІГ-регіоні 5 своїх робіт. Окрім Гостомеля графіті Banksy з’явилися на стінах зруйнованих будинків у Бородянці, Ірпені та Горенці. Ще два малюнки Banksy є в столиці. Авторство художник підтвердив дописами в своєму Instagram.

Відтоді місцева влада й митці шукають рішення, як зберегти стінописи та зробити справді туристично привабливими місця, які позначив своєю присутністю Banksy.

Поліція вже встановила особи всіх вісьмох затриманих, поміж них є й місцевий житель

У листопаді гостомельський будинок із графіті Banksy зазнімкував відомий фотограф Ед Рам

Місце, що приваблювало туристів у понищений рашистськими загарбниками Гостомель, тепер має такий вигляд

Поліція вилучила твір Banksy цілим і неушкодженим, на час слідства його зберігатимуть як речовий доказ

Гостомельська влада запевняє, що зробить усе, аби робота Banksy залишилася в громаді на знак пам’яті про жахливу війну

Гостомельска влада запевняє, що зробить усе, аби зрізана робота Banksy залишилася в громаді на знак пам’яті про війнуПідписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Лілія Нємченко, Оксана Лук’яненко

Фото: Лілія Нємченко, Нацполіція, ГСВА, Ед Рам

Нагору