Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Герба: детальніше про свято

19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба. Саме цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила своєю постановою Державний Герб незалежної України.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  з посиланням на КМВА.

«Сьогодні в Україні відзначають День Державного Герба. Наш Тризуб – один з найголовніших символів української державності та боротьби за її незалежність! Цим Гербом осяяна тисячолітня історія становлення нашого народу. У часи Київської Русі він був родовим знаком Рюриковичів. Під ним Володимир Великий розбудовував велику українську державу. Вже тоді з Тризубом на зброї наші пращури захищали свою землю. Так само як і Січові Стрільці багато століть потому! Саме у часи Української Народної Республіки Тризуб став державним гербом України», – розповів начальник КМВА Сергій Попко.

За його словами, в радянські часи – Тризуб був заборонений як націоналістичний символ, але у 1992-му році він відродився як Державний Герб Незалежної України.

«Зараз наші військові носять Знак Княжої Держави Володимира Великого на своїх шевронах як символ боротьби українців за незалежність. Як оберіг спадкоємності традицій української державності. Тризуб – головний знак нашої волі, нашої майбутньої Перемоги!» – додав він.

Зауважимо, що малий Державний герб – це один із символів України, що є нарівні з Конституцією, прапором та гімном. Його зображення розміщується на печатках органів державної влади, державного управління, грошових знаках, службових посвідченнях, бланках державних установ.

За інформацією Інституту національної пам’яті, історія Тризуба налічує тисячі років.

«У давнину він був знаком княжого роду Рюриковичів – правителів Русі. За часів Української Народної Республіки він був затверджений державним гербом України, що наголошувало на наступності з попередніми періодами історії нашої країни. А відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки», йдеться у дописі.

Варто зауважити, що російська агресія в Криму і на сході України розпочалася саме із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.

З того моменту Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України, адже навіть для українців, які виїхали за кордон, Тризуб символізує зв’язок із рідною Батьківщиною.

Важливо знати, що нащадки Володимира впродовж багатьох століть зберігали традицію і також використовували символ з певними модифікаціями як свій індивідуальний знак. Наприклад, у Святополка один із зубців був схожий на хрест, у деяких були двозубці, в інших — тризубці. А в Юрія Долгорукого був простий тризуб, схожий на вила.

Лише коли династія Рюриковичів опинилася на межі занепаду, родова символіка поступово почала витіснятися територіальними знаками. Відповідно, з часом тризуб взагалі вийшов з ужитку, допоки про нього не згадали аж у XX столітті.

«Останнім часом популярності набули тлумачення тризуба як символу триєдиності світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря», — пояснив доцент кафедри історії Києво-Могилянської Академії Констянтин Гломозда.

Водночас, була поширеною гіпотеза, що тризуб — це монограма з перших літер імен Володимир, Ольга, Ярослав або слово «воля». А у книзі відомого дослідника національної символіки України Володимира Січинського зазначається, що у ньому закладене значення «трійці життєтворчих енергій — мудрості, знання і любові (або вогню, воду і землі)», на подобі далекосхідної концепції єдності Інь, Янь та Цзи.

Зі здобуттям Україною незалежності від СРСР перед вітчизняними елітами постало питання щодо вибору національної символіки.

Конкурс щодо створення проєкту державного герба був оголошений 24 червня 1991 року. Варто підкреслити, що це відбулося ще за існування СРСР.

На розгляд депутатської комісії надійшло понад 200 робіт, 192 з яких містили зображення тризуба. Зрештою переміг проєкт історика-геральдиста Андрія Гречила та художників Івана Турецького й Олексія Кохана.

Так, постановою Верховної Ради від 19 лютого 1992 року золотий тризуб на синьому щиті був офіційно затверджений як державний герб України.

Різні варіанти зображення тризуба на території України до часів Київської Русі

Індивідуальні знаки правителів династії Рюриковичів

Державний герб УНР авторства Василя Кричевського

Тризуб на емблемі Організації українських націоналістів

Затверджений Верховною Радою ескіз малого державного герба України авторства Андрія Гречила, Івана Турецького й Олексія Кохана (1992)

Постанова Верховної Ради від 19 лютого 1992 року про затвердження державного герба України

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що в місті Едмонтон (Канада) 22 серпня провели велопробіг та ходу центральними вулицями – як символ незламності українського народу; велосипедисти створили велотрек у вигляді Гербу України.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: Центральний державний архів вищих органів влади та управління України,  Локальна історія, Wikimedia Commons, УІНП, НУБІП

Нагору