Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Байден неочікувано прибув у Київ: детальніше про зустріч

20 лютого в столицю України з неанонсованим візитом прибув Президент США Джо Байден.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Офіс президента.

Нагадаємо, що це перший візит американського лідера в Україну з початку повномасштабного вторгнення рф. До того ж це перший візит президента США в Україну з 2008 року.

Президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена помітили біля Михайлівського собору у Києві під час повітряної тривоги.

«Перший телефонний дзвінок із підтримкою України був із Білого дому. Дякую за ваше лідерство. Дякую також за двопартійну підтримку, за підтримку з боку Конгресу. Що ми маємо зробити, щоб зупинити війну, щоб мати успіх у цій війні, зробити Україну ще сильнішою, та як перемогти цього року», – сказав Зеленський.

Водночас, президент США зауважив, що радий знову відвідати Київ.

«Багато що змінилося з часу останньої поїздки. Сталися жахливі речі, вторгнення, але водночас українці проявили себе так, як дуже мало народів проявляли себе будь-коли у своєму захисті. І вони допомогли нам осягнути значення демократії», – зазначив Джозеф Байден.

До того ж, на сайті Білого дому також з’явилася заява щодо першого візиту Байдена в Україну з початку повномасштабного російського вторгнення.

«Поки світ готується відзначити річницю жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну та непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України», – запевнив президент США.

Він також підкреслив, що диктатор путін помилявся, коли майже рік тому думав про слабкість України та розділеність Заходу.

«Я оголошу про чергове постачання важливого обладнання, включаючи артилерійські боєприпаси, протитанкові системи та радари повітряного спостереження, щоб допомогти захистити український народ від повітряних бомбардувань. І я поділюся, що пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються ухилитися від військової машини Росії або заповнити її», – заявив очільник США.

Відомо, що Штати створили коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, щоб допомогти нашій країні, надаючи нам військову, економічну та гуманітарну підтримку.

«Я також з нетерпінням чекаю поїздки до Польщі, щоб зустрітися з президентом Дудою та лідерами наших союзників зі східного флангу, а також висловити зауваження щодо того, як Сполучені Штати продовжуватимуть об’єднувати світ для підтримки народу України та основних цінностей людини, права та гідність у Статуті ООН, які об’єднують нас у всьому світі», – наголосив Байден.

Пізніше у своєму Telegram-каналі президент України Володимир Зеленський написав про те, що щиро був радий зустріти свого колегу зі США в рідній країні.

«Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців», – написав  український лідер.

Співрозмовники також обговорили питання відновлення справедливості для всіх, хто постраждав від російської агресії, і для Української держави загалом.

«Агресор має понести відповідальність за агресію та відшкодувати завдані нею збитки. Я дякую Президенту за підтримку нашої роботи щодо відновлення справедливості, зокрема роботи всіх наших інституцій у цьому напрямі. На нашу думку, немає альтернативи створенню спеціального трибуналу. Це позиція України, ми її підтримуватимемо. Я дуже хотів би, щоб Сполучені Штати Америки були залучені до реалізації нашої формули миру. Це означатиме посилення глобальної стабільності та передбачуваності міжнародних відносин. Маємо напрацювання на цьому шляху», – сказав Володимир Зеленський.

Варто зауважити, що видання Associated Press з посиланням на Білий дім повідомило, що перед візитом президента Байдена до Києва відбулась «базова комунікація з росіянами для уникнення конфлікту між двома ядерними державами».

«Білий дім не вдавався в подробиці, але сказав, що «базова комунікація з росіянами відбулася для забезпечення уникнення конфлікту» незадовго до візиту Байдена, намагаючись уникнути будь-яких прорахунків, які могли б привести дві ядерні країни до прямого конфлікту», – йдеться у дописі.

За даними видання, поки Байден перебував в Україні, американські літаки-розвідники, включаючи радар повітряного базування E-3 Sentry та літак RC-135W Rivet Joint, стежили за Києвом з польського повітряного простору.

Ще з самого ранку кияни помітили, що багато головних вулиць і центральних кварталів столиці були оточені без будь-яких офіційних пояснень. А вже згодом люди почали ділитися відеозаписами довгих кортежів автомобілів, що проїжджали вулицями, доступ до яких був обмежений.

Відомо, що Байден вилетів з об’єднаної бази Ендрюс під Вашингтоном о 4:15 ранку в неділю, зробивши зупинку на авіабазі Рамштайн в Німеччині перед тим, як прибути в Україну. Він приїхав до Києва о 8 ранку 20 лютого за київським часом.

«У Білому домі планування візиту Байдена до Києва проходило в закритому режимі — з відносно невеликою групою помічників, які були ознайомлені з планами — з міркувань безпеки. Президент подорожував із невеликим оточенням, лише з кількома старшими помічниками і двома журналістами, щоб зберегти секретність», – повідомляється у матеріалі.

У пресслужбі Джо Байдена також опублікували запис, який він залишив у гостьовій книзі Маріїнського палацу.

«Для мене велика честь знову бути в Києві, щоб висловити солідарність і дружбу з волелюбним народом України. Пане президенте [Зеленський], прийміть мою глибоку повагу за вашу мужність і лідерство. Слава Україні! Джо Байден», — написав президент США.

Він додав, що Київ «полонив» його серце. Крім того, він знав, що обов’язково повернеться до столиці України.

Нагадаємо, востаннє президент США зустрівся з Зеленським 21 грудня 2022 року під час візиту українського президента до Вашингтона.

Олена Зеленська, Джо Байден та Володимир Зеленський

Неанонсований візит президента США до Києва

Президенти України та США в українській столиці

На Алеї сміливості у Києві встановили дошку з ім’ям Джо Байдена

Джо Байден прибув у столицю України оголосити про нові військові подарунки для ЗСУ

Запис Байдена у гостьовій книзі Маріїнського палацу

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: Zelenskiy/ Official

Нагору