Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Сьогодні Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

Минуло рівно 9 років з початку кривавої дати, коли ціною власного життя українці відстоювали майбутнє нашої держави.

20 лютого в Україні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня у центрі столиці, на Майдані Незалежності, загинуло найбільше активістів Революції Гідності.

«Захищаючи Україну зараз, ми пам’ятаємо, що наша міцність та сила духу базуються на міцності та силі багатьох українців, які не здавалися, мріяли та діяли задля того, щоб Україна жила», – заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, через 9 років після Революції Гідності битва за незалежність України все ще продовжується, але немає жодних сумнівів, що мрія українських героїв реалізується.

«Рабів до раю не пускають. Це сенс українського тлумачення волі. Це причина, чому на нашій землі ворога не залишиться. Слава кожному і кожній, хто зараз у бою за нашу державу! Світла пам’ять усім, хто віддав своє життя за Україну та українців!» – наголосив Зеленський у своєму зверненні.

У свою чергу, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний зауважив, що українці на зламі 2013-2014 років зробили свій демократичний вибір, а тому день пам’яті Героїв Небесної Сотні – це нагадування про високу ціну свободи нашого народу.

«Сьогодні вся країна вшановує памʼять Героїв Небесної Сотні. Це нагадування про високу ціну нашої свободи і про цінності, за які ми воюємо. Тоді, на зламі 2013-2014-го, українці зробили свій цивілізаційний вибір», – сказав він.

Залужний додав, що у 2014 році тисячі українців відразу з Майдану пішли добровольцями на фронт, а вже з минулого року цей фронт значно розтягнувся на понад 3000 кілометрів.

«Але нас це не злякало. Ми продовжуємо боротьбу. І ми переможемо», – пояснив головнокомандувач ЗСУ.

Водночас, очільник ОПУ Андрій Єрмак заявив, що Герої Небесної Сотні втратили життя заради свободи України. «Вже тоді Москва хотіла зробити нас колонією, але зламала зуби. Наша місія – позбавити болото можливостей бути імперією», – сказав він.

Нагадаємо, сьогоднішній день є важливою й історичною датою для нашого народу, адже саме 20 лютого в центрі Києва загинуло найбільше активістів, які боролися за демократичні цінності для нашого суспільства.

Список Небесної Сотні відкрився лише 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

До 18 лютого 2014 року вже було відомо про 9 загиблих, і саме з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло 78 осіб, п після 20 лютого – ще 20.

Одразу усіх загиблих назвали Небесною Сотнею, але насправді їх було більше сотні.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно відповідно до указу президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Кожного року наприкінці зими в Україні проходять заходи до пам’ятної дати, де люди вшановують полеглих учасників Революції, які віддали своє життя за права і свободу майбутніх українців.

Раніше Інформатор БІГ писав про те, що в Україні триває Національна кампанія рекрутингу «Гвардія наступу», в ході якої приймають заяви для вступу у бригади, що визволятимуть країну від російської навали.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору