Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Близько сотні польських поліцейських таємно розміновували Київщину

Протягом останніх п’яти місяців 98 польських поліцейських таємно розміновували деокуповані території Київщини.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Wirtualna Polska.

Зазначається, що вже кілька місяців видання знало про секретну місію польської поліції в Україні, але заради безпеки її учасників не повідомляло про неї доти, доки не було отримано офіційне підтвердження з Головного управління поліції, що всі польські поліцейські перетнули кордон і вже перебувають у безпеці на території країни.

Наразі відомо, що надсекретна місія розпочалася після минулорічного звернення українців до членів групи ATLAS – поліцейської оперативної групи, що об’єднує спеціальні контртерористичні підрозділи Європейського Союзу.

Тоді українці попросили про надання Україні піротехніків для проведення робіт із розмінування території нашої країни. Зокрема, туди, звідки були витіснені росіяни і куди не можна було повернутися, оскільки території були заміновані або небезпечні через інші залишки бойових дій.

На жаль, Україна не мала достатньої кількості саперів, щоб швидко впоратися з цим завданням. До того ж, таку допомогу не змогли й надати військові сапери з країн НАТО, адже це буде розцінено росією як провокація. Відповідно, єдиний варіант – це відправити поліцейських піротехніків для розмінування українських земель.

Цікаво, що з усіх членів групи ATLAS на прохання українців відгукнулася тільки Польща. У свою чергу, всі інші країни вважали місію в країні, що воює, занадто небезпечною.

Влітку 2022 року рішенням міністра внутрішніх справ і адміністрації було створено Гуманітарний контингент поліції, що складався зі співробітників самостійних антитерористичних підрозділів поліції. Важливо зауважити, що Україну вирушили лише добровольці.

До групи також входили піротехніки, медики та члени бойових груп, завданням яких був захист членів польської місії.

Уточнюється, що співробітники поліції також узяли із собою двох собак, навчених виявленню вибухових речовин.

Зазначається, що з самого початку місія мала тривати лише три місяці, але у грудні її було продовжено ще на два.

Зокрема, польські поліцейські працювали в Київській області, адже одним із перших завдань піротехніків було розчищення території одного з аеропортів під Києвом.

Полькі товариши прибрали майже 2000 небезпечних предметів, а також вони очистили дороги і поля від протитанкових і протипіхотних мін.

Важливо, що за п’ять місяців роботи жоден із польських поліцейських не постраждав.

Відомо, що через можливий наступ росіян на територію України, на минулому тижні в штаб-квартирі поліції було ухвалено рішення про припинення місії. А тому у середу всі члени польського контингенту благополучно повернулися до рідної країни.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у Київській області від початку розмінування сапери знешкодили майже 75,5 тис. предметів, які становили вибухову небезпеку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору