Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Наразі Ірпінь став не лише одним з найбільших «ремонтних майданчиків» Київщини, але й місцем втілення передових енергетичних проектів – Економічна Правда

Київщина – перший регіон, який вдалося звільнити від окупантів. Після звільнення міст БІГ-регіону, більшість міст, які до повномасштабного вторгнення було зразком передмістя столиці, перетворилися в понівечені міста, в які завітав «руський мир».

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Економічну Правду.

За інформацією видання, лише в Ірпені через обстріли було пошкоджено чи повністю зруйновано понад 70% будівель.

«Суттєво постраждали й газорозподільні системи. Їх треба було відновлювати, подекуди повністю замінюючи дороге обладнання, яке вироблялось на заводах RGC Production. Газовики впоралися блискуче. А уже взимку 2023 року місто змогло похвалитися тим, що стало передовим осередком із втілення сучасних енергетичних проектів. Саме тут 31 січня відкрили першу в Україні комунальну малу газотурбінну електростанцію», – йдеться у дописі.

Економічна Правда наголошує, що газ для ірпінців відновлювали ще тоді, коли в місті лишалися російські диверсанти.

«Хтось із мешканців Ірпеня взагалі не мав змоги вибратися з окупації, а багато хто повернувся до міста в перший же місяць після вигнання російських військ. Для всіх потрібно було відновити газопостачання.
Ремонти почалися вже через день після звільнення міста, коли там ще переховувалися російські диверсанти», – пише видання.

Зазначається, що газовики працювали спільно з вибухотехніками ДСНС: спочатку рятувальники перевіряли ділянку, а тоді вже можна було братися за демонтаж пошкодженого обладнання й встановлення нового. До того ж, вони близько двох місяців працювали взагалі без вихідних, а на допомогу їм приїжджали газовики компаній, що працюють під брендом РГК, з інших областей.

Важливо зауважити, що всього на території Київської області зареєстровано близько 915 тис. споживачів. З них через бойові дії понад 150 тис. у 120 населених пунктах залишилися без газу.

«Коли вже палав весь Гостомель, уся Горенка, довелося вже перекрити. Але перші два тижні газ був», – розповів Юрій Кишкар.

Крім того, газовики запевнили, що з початком бойових дій на території Ірпеня газ не зник у місті миттєво, адже його подавали жителям Київщини настільки довго, як це було можливо з огляду на безпеку людей. Було й таке, що газовикам доводилося працювати поруч з позиціями ворожих військ.

Коли з’явилися інформація про можливість евакуюватися, близько 20% працівників вирішили залишитися в окупованому місті.

На сьогоднішній день в Ірпені відкрили першу в Україні комунальну малу газотурбінну електростанцію, потужностей якої вистачить для підтримання автономної роботи критичної інфраструктури міста.

Навіть в умовах відсутності централізованого електропостачання, в Ірпені продовжуватимуть працювати дві котельні, які надають послуги теплопостачання для 70% мешканців, школи, лікарні, міськрада, а також заживлюють вишки мобільного зв’язку.

Газовики намагаються залатати наслідки російської навали

Газовики працюють на благо БІГ-регіону

Раніше Інформатор БІГ писав, що прем’єр Швеції відвідав населені пункти Бучанського району, що постраждали від російської навали.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: Економічна Правда

Нагору