Коломия До сайту

Сьогодні у Бучі вшанували пам’ять розстріляних російськими окупантами бучанців на вулиці Яблунська, 144

Минув рік, як російські штурмові частини десантників намагалися прорватися з вулиці Яблунська в окупованій Бучі у сусідній Ірпінь й далі вийти до столиці України. Саме тоді розпочалися наймасовіші вбивства росіянами цивільного населення на Київщині.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ВВС News Україна.

4 березня російські окупанти здійснили перший масовий розстріл цивільних полонених – на вулиці Яблунській, 144.

«Першими їхніми жертвами стали 8 чоловіків, мешканців вулиці Яблунська, які наприкінці лютого створили блокпост, щоб дати відсіч окупанту. Росіяни схопили їх напередодні у будинку, де ті переховувалися. Зв’язаних бучанців жорстоко допитували й катували. А 4 березня об 11 ранку розстріляли», – передає пресслужба Бучанської міської ради.

Уточнюється, що першими жертвами росіян стали: Анатолій Прихідко, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий, Денис Руденко, Андрій Дворніков, Валерій Котенко, Святослав Туровський та Віталій Карпенко. А згодом: Дмитро Чаплигін, В’ячеслав Гордійчук, Олег Білас, Костянтин Заблоцький і Василь Лоза.

Вбиті росіянами бучанці

Місцеві, які були безжально вбиті окупантами

Чоловіки, що загинули під час окупації міста

Вбитий росіянами бучанець

Росіяни жорстоко розстріляли на цій вулиці більше 60 цивільних, а також вбили полонених місцевого ТРО.

Зазначається, що війна прийшла на Яблунську з Ворзеля, адже після того, як ворожі військові невдало висадили свій десант у Гостомелі у перший день повномасштабного вторгнення, а 27 лютого ЗСУ спалили їхню колону в Бучі на Вокзальній, росіяни спробували просуватися із заходу.

«3-го березня кілька десятків БМД та БТР армії рф змогли прорватися з Варшавської траси, де їм тоді протистояли нечисленні бійці білоруського полку Кастуся Калиновського з автоматами та РПГ. Росіяни перетнули залізницю і вздовж колій по ґрунтовці вийшли до вулиці Склозаводська біля Яблунської», – пише ВВС News Україна.

Коли окупанти вийшли до Яблунської і зайшли у двір однієї з багатоповерхівок поруч, вони застрелили одного з місцевих чоловіків, який спитав у них «навіщо вони сюди прийшли».

Перша смерть цивільного на Яблунській

Цей розстріл цивільного 3-го березня вважається першою смертю на Яблунській.

Тіло бучанця пролежало на вулиці майже добу, адже сусіди не могли забрати його через ризик розстрілів. Відомо, що отвори від куль, якими вбили чоловіка, й досі залишаються у металевих дверях під’їзду.

Це була не єдина смерть, яку приніс «руський мир» у регіон.

Тоді росіяни забили до смерті ще одного жителя цього ж самого будинку. До того ж, чимало людей загинуло через відсутність надання медичної допомоги.

«Перших загиблих бучанців хотіли поховати на кладовищі поруч, тіла зібрали у мікроавтобус біля дому. Але росіяни не дозволили проїхати до цвинтаря, тому декілька тижнів трупи пролежали в мікроавтобусі посеред двору. Пізніше, коли інтенсивність боїв на пару днів стихла, один із сусідів зміг завести на пару хвилин екскаватор (тоді ще з паливом) і викопав яму у посадці неподалік Яблунської. Загиблих вдалося поховати, хоча ця «операція» могла коштувати життя всім, хто брав у ній участь», – розповідає видання.

4 березня у будівлі «Агробудпостачу» по вулиці Яблунська, 144, ворожі війська облаштували свій штаб, де допитували, катували та вбивали мирних жителів.

На жаль, окупантам вдалося виявити дев’ятьох тероборонівців, які за день до того вирішили сховатися в будинку відразу поруч з блокпостом, по якому 3-го березня колона росіян, яка зайшла зі Склозаводської, била з протитанкових ракет і гармат БМД й шансів залишитися там живим – не було. Тоді чоловіки змушені були відступати. За інформацією видання, така «схованка» стала для чоловіків фатальною помилкою, бо вони опинилися в оточенні.

Тут був блокпост місцевої тероборони

«Чоловіки сказали, що вони будівельники. Їх роззули та повели до бази комплектації для допиту. Ці кадри потрапили в об’єктив камер спостереження – видно, як беззбройних тероборонівців переводять через дорогу до будівлі Яблунської, 144. Для них це буде дорога в один кінець. На початку допиту біля бази комплектації росіяни відразу застрелили одного з них.
Один з полонених тероборонівців одразу після розстрілу товариша не витримав і зізнався, що вони не будівельники, а учасники тероборони.

Зафіксовані порушення росіянами законів війни

Його відпустили, але для решти ці слова означали смерть», – йдеться у матеріалі.

Полонених відвели за ріг бази, а там розстріляли. Їх тіла перебували там майже місяць і аж до кінця окупації. А рідні й зовсім не здогадувалися про долю чоловіків до самої деокупації.

Вбиті росіянами місцеві, які намагалися захистити рідне місто

Наразі вулиця Яблунська, 144 – це символ «бучанської різанини», адже тільки на цій базі росіяни, порушуючи абсолютно всі закони війни, розстріляли 12 людей.

Вулиця Вокзальна також стала відомою на весь світ своєю мужністю і героїзмом, адже 27-го лютого там йшло декілька десятків російських БМД-2, БМД-4М, БТР-82, БТР «Ракушка». Мета – дійти до Ірпеня.

Видання підкреслює, що це були ті самі БМД, які стріляли у БРДМ на пам’ятнику афганцям в Бучі біля магазину «Novus». Варто зауважити, що насправді, у той час за монументом ховався боєць тероборони, який вів по них вогонь по окупантам.

«Тут загинули дуже різні люди. Хтось намагався вибратися з окупованої Бучі, як волонтерка Жанна Камєнєва, яка згоріла в мікроавтобусі з кількома сусідками і їхньою дочкою. Хтось йшов до родичів, як Ігор Санченко, який намагався провідати рідних. Або ж Олександр Чумак, 26-річний ветеран «Азову», який намагався боротися з росіянами вже в окупації. Це чоловік у коричневій куртці зі зв’язаними за спиною руками. Після Бучі ці «елітні» російські частини назавжди будуть асоціюватися не з успіхами на полі бою під Ірпенем, який вони так і не змогли взяти, а з розстрілами водонапірної вишки, пограбованим кіоском та вбивством жінки з гарним манікюром на вулиці Яблунській», – резюмує ВВС News Україна.

Бучанська “дорога смерті” – вулиця Яблунська

У роковини перших масових розстрілів на Київщині, у Бучі, на вулиці Яблунській, 144 вшанували пам’ять вбитих російськими військами бучанців під час окупації міста.

За даними офісу генпрокурора, загалом в Бучі  загинуло близько 700 людей, які до останнього залишалися в рідному місті та героїчно боролися голіруч з ворогом.

Раніше Інформатор БІГ писав, у Бородянці знайшли чергове поховання жертв російської окупації.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: Бучанська міська рада, ВВС News Україна