Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ТРЕШ

Чим собаки Київщини відрізняються від чотирилапих з інших країн світу

Собаки, які мешкають у районі Чорнобильської атомної електростанції та міста Прип’ять генетично відрізняються від собак з інших країн світу.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на дослідження Science Advances.

Науковці зібрали зразки крові у 302 собак, які живуть неподалік ЧАЕС та за 15-45 кілометрів від місця катастрофи.

Зазначається, що ДНК тварин, які мешкають на Київщині – генетично відрізняються від усіх інших собак. За інформацією дослідників – це може бути викликано внаслідок іонізуючого випромінювання, якому тварини піддавалися протягом поколінь.

Постійна присутність собак у районі АЕС свідчить про те, що вони змогли вижити та розмножуватися, навіть живучи поблизу реактора.

Цікаво, що подальші дослідження зможуть допомогти виділити «генетичні варіанти, пов’язані з виживанням і розмноженням популяції». А наразі науковці намагаються з’ясувати, чи впливають генетичні відмінності на здоров’я, поведінку та зовнішній вигляд чотирилапих.

«Ми хотіли б знайти варіанти, яких ДНК набула за 15 поколінь після аварії, що дають змогу вижити в умовах високого радіаційного опромінення», — сказала одна з авторів дослідження Національного дослідницького інституту геному людини (США) Елейн Острандер.

На сьогоднішній день тварини контактують з людьми: робітники ЧАЕС їх підгодовують, а також запрошують ветеринарів, які вакцинують та лікують собак.

Собаки, які мешкають у Чорнобилі

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що поліція Київщини отримала 8 автомобілів для патрулювання Чорнобильської зони від Мітці Пердью.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: ВВС

Нагору