Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Обличчя

Ліна Костенко: Щоб спілкуватися с народом, поетові потрібно лише слово

Сьогодні свій день народження відзначає визначна українська письменниця Ліна Костенко, яка народилась на Київщині.

Про це повідомляє Інформатор БІГ.

Якими тільки титулами Ліну Костенко не удостоював український народ! Її називають символом нескореності й сумління, беззаперечним моральним авторитетом, поетесою епохи – і цей перелік можна продовжувати. І це справді так.

Її перу належить понад півтора десятка поетичних збірок, серед яких – «Вітрила», «Мандрівки серця», «Сад нетанучих скульптур», «Річка Геракліта»),  «Над берегами вічної ріки», роман «Записки українського самашедшого»… Саме в цьому романі є такі слова:  “Є країни багаті, бідні, різні. Росія- це діагноз…”.

На початку 60-х Ліна Василівна спробувала себе і кіносценарній діяльності.

А за видатний історичний роман у віршах «Маруся Чурай» Ліна Костенко була удостоєна Державної премії ім. Т.Г. Шевченка.

Вочевидь, різноманітних нагород у письменниці було б набагато більше, однак не всі вона приймала. Що й казати – навіть від звання Героя України відмовилась, хоча сам Президент Віктор Ющенко у день народження Ліни Василівни -19 березня 2005 року – приїхав до неї додому, аби вручити нагороду.  Її фраза «Політичної біжутерії не ношу» стала відомою.

Кому, як не їй, знати ціну слова і ціну оцінки слова! Це зараз вона відома й знаменита, і не лише своїм поетичним талантом, а й проукраїнською позицією. А в радянські часи через тавро дочки «ворога народу» та підтримку українських дисидентів їй довелося 16 років писати «в шухляду»… Саме в той період була написана знаменита «Маруся Чурай».

Жодні життєві перипетії не зламали Ліну Василівну, навпаки – вона загартувала характер і відшліфувала перо, не зрадила своїм переконанням і стала беззаперечним моральним авторитетом для багатьох українців.

Про неї можна розповідати багато. Сама ж вона всі свої емоції, свою любов  біль доносить людям через свої поезії. «Щоб спілкуватися с народом, поетові потрібно лише слово» – ці слова Ліни Костенко стали вже крилатими. Як власне, й фрази і образи її поезій.

«І щось в мені таке болить, що це і є, напевно, Україна», – вочевидь, цими словами вона висловила думки кожного українця. Нації, якій ніколи не було легко.

«Ми воїни. Не ледарі.Не лежні.

І наше діло праведне й святе.

Бо хто за що, а ми за незалежність.

Отож нам так і важко через те», – ці слова поетеси нині знає кожен українець.

І сьогодні, у день народження Ліни Костенко, звучить багато теплих привітань і щирих побажань на її адресу.

З роси і води Вам, Ліно Василівно!

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що  піаністка із Сімферополя Христина Михайличенко перерахувала свій гонорар за концерти класичної музики в Європі на допомогу пораненим українським військовим, якими займається проєкт «Лікарі для героїв».

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

                                                                                                                                       Інесса Швець

                                                                                                                                       Фото: spzh.news

Нагору