Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Бучанська міськрада підтримала створення заказника «Ріка-Герой Ірпінь»

Бучанська міська рада затвердила на позачерговій сесії створення ландшафтного заказника «Ріка-Герой Ірпінь».

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на пресслужбу Бучанської міськради.

У міськраді вважають, що новий статус 55 гектарів заплавних земель річки Ірпінь забезпечить підтримання водного балансу річки та захистить її від незаконних забудов чи розорювання.

З ідеєю створення заказника до Бучанської міськради звернувся Київський еколого-культурний центр. Бучанські депутати підтримали її одноголосно. Далі ініціативу має схвалити Київська обласна рада.

Київський еколого-культурний центр також приєднався до Бучанської (22 березня 2023 р.) і Білогородської (24 січня 2023 р.) ради, які вже підтримали заказник та закликав Ірпінську міську раду схвалити створення заказника «Ріка-герой Ірпінь» на території Ірпінської громади.

«Київський еколого-культурний центр ( КЕКЦ) звернувся до Ірпінської міської ради з проханням схвалити створення заказника «Ріка-герой Ірпінь» на території Ірпінської громади загальною площею 127,9 га, який знаходиться біля міста Ірпінь на землях Ірпінської міської ради Бучанського району Київської області. Під охорону береться фрагмент річки Ірпінь загальною довжиною біля 14, 800 км, ширина річки біля 10 м, ширина двох прибережних захисних смуг – 50 м. Ця територія не розпайована, не знаходиться в приватній власності, не придатна для сільського господарства.
Об’єкт заповідання представляє собою річку Ірпінь з прибережними захисними смугами по берегах, який є важливим елементом підтримання гідрологічного режиму навколишніх природних комплексів, є цінним оселищем рідкісних видів рослин, а також використовується як місце відпочинку людей», – йдеться у дописі.

Зазначається, що мета та завдання заказника – підтримувати водний баланс ріки Ірпінь, захищати заплаву від незаконних забудов та розорювання та створити належні умови для проведення гідротехнічних робіт для підтримки гідрологічного режиму річки.

Цікаві факти про річку Ірпінь:

• Річка Ірпінь входить в Екологічну мережу України, а також занесена до міжнародної Смарагдової мережі. До того ж її територія має величезне історичне значення як місце оборони Києва на протязі 1000 років.

• За часів Київської Русі з півночі та північного заходу Київ прикривала болотиста річка Ірпінь. На ній були також дві сильні фортеці – Бєлгород (тепер селище Білогородка) і фортеця Вишгород (тепер місто Вишгород) – західні оборонні форпости столиці Київської Русі.

• Річка Ірпінь довжиною 162 км мала широку болотисту долину, яку важко проходити для ворожої піхоти та кінноти, що неодноразово захищало древній Київ.

• Наприкінці 1930-х років по річці Ірпінь було створено першу лінію оборони Києва, для чого по правому, високому березі річки було споруджено ДОТи (довготривалі вогневі точки). 11 липня 1941 р. до річки Ірпінь вийшли частини 13-ї танкової німецької дивізії, які застрягли в болотистій долині річки і частково були знищені радянською артилерією. Тут їх наступ захлинувся.

• Стратегічну та тактичну важливість долини Ірпеня ще раз було доведено в наші дні, коли захисники Києва підірвали міст через Ірпінь, а споруджений путінськими військами понтонний міст через Ірпінь знищили. В результаті ворожі війська вперлися в залиту талою водою болотисту долину річки-рятівниці, що тисячоліттями захищала Київ.

Раніше Інформатор БІГ вже розповідав про ситуацію на водоймах у Бучанському районі.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору