Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Сапери продовжують знаходити небезпечні предмети на території БІГ-регіону

Сапери Муніципальної варти Ірпеня показали одну з останніх найбільших небезпечних знахідок – снаряд 203 мм до самохідної гармати «Піон».

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на пресслужбу Мунварти Ірпеня.

Зазначається, що з приходом весни у саперів значно збільшилася кількість виїздів на обстеження та розмінування вибухонебезпечних предметів, адже розпочалися сільськогосподарські, будівельні, ремонтні роботи, толоки й люди знаходять раніше приховані загрози.

«Хоча активні бойові дії на Київщині закінчилися більше року тому, проте і зараз на території Ірпінської громади регулярно знаходять вибухонебезпечні залишки війни навіть в самих населених пунктах, не кажучи вже про поля та ліси, де міни та снаряди – взагалі не рідкість. За різними оцінками, не спрацьовують і не вибухають від 10% до 40% випущених боєприпасів. Але це може статися в будь-який момент від найменшого дотику чи коливання, або й навіть само по собі», – йдеться у дописі.

Варто зауважити, що на розмінування українських територій після вторгнення росії знадобляться роки.

«Світова норма щодо розмінування проста: один день активних бойових дій дорівнює 30 дням розмінування (а на території Ірпінської громади обстріли і бої велись з початку повномасштабного вторгнення до кінця березня 2022 року). Однак термін розмінування може збільшитись — з приходом весни частина ще не виявлених снарядів через погоду пішла під землю на глибину від трьох до семи сантиметрів (особливо активно такі процеси відбуваються в дощові періоди, як зараз), частину не видно через траву, частина прикидається землею тощо», – зауважили в Мунварті Ірпеня.

Фото з місця події

Небезпечні знахідки на території Київщини

Снаряди та міни, що з’явилися в Ірпені з приходом тепла

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у Мощуні собака знайшов у лісі гранату.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору