Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Відбудова Бучі, Ірпеня і Гостомеля: скільки на неї витратили в Prozorro

28 березня Збройні Сили України вигнали з Ірпеня російську армію, а вже за кілька днів вони також звільнили Бучу і Гостомель. Відколи БІГ-регіон повернувся під контроль України, міста та села Київщини змінилися до невпізнаваності. На місці зруйнованих будинків будують нові, а там де були згарища – розквітають тюльпани. Попри це, загальні збитки від російської окупації лише для Бучі, Гостомеля та Ірпеня вимірюються десятками мільярдів гривень. Тож відбудова потребує шалених ресурсів та досить багато часу. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на аналітикиню Transparency International Ukraine Тетяну Лутай.

Ірпінь: громадська організація для відновлення

Згідно з даними проєкту Rebuildua, Ірпінь зазнав збитків від російської окупації, яка тривала трохи більше як місяць, на 25,3 млрд грн. Постраждало майже 10 600 будівель. Зруйновано — 1 836. Найбільша частка збитків — 17,7 млрд грн — припадає на житловий фонд. Понад 11,5 млрд грн з них — пошкоджені багатоквартирні будинки. Загалом через російське вторгнення постраждала майже половина житлового фонду міста.

Ірпінський міський голова Олександр Маркушин, депутат Сергій Тарута та колишній голова міста Володимир Карплюк створили ГО «Фонд відновлення Ірпеня». На сторінці організації зібрано пошкоджені об’єкти міста — як інфраструктурні, так і житлові будинки — разом з описами й подекуди кошторисами на відбудову. Також там можна знайти фінансові звіти про те, звідки й скільки коштів отримує організація та на що їх витрачає.

Охочі донори можуть обрати конкретний об’єкт для відновлення. Наприклад, Італійський фонд «Terre des Hommes» у співпраці з робочою групою проєкту «Irpin Reconstruction Summit» та за підтримки Українського гуманітарного фонду долучилися до ремонту ЖК «Еверест 10», «Мінерал» та ОСББ «Затишок». А Міжнародний комітет Червоного Хреста профінансує ремонт покрівель на чотирьох будинках та ще двох — замінить вікна.

На відновлення Ірпеня також додатково збирають кошти на платформі UNITED24:

Олександр Усик $330,000 на реставрацію перших 18 багатоквартирних будинків у Київській області за програмою «Відбудуй Україну».
Еліна Світоліна — 127 000 євро на реставрацію житлового будинку на вулиці Київській, 53.
Мішель Хазанавічус — 150 500 євро на реконструкцію житлового будинку на вулиці Давидчука, 42.

Закупівлі для відбудови Ірпеня коштом бюджету проводила міська рада та підпорядковані їй замовники, а також Київська Облдержадміністрація. Окремо купували послуги й роботи з відбудови міська центральна лікарня, санаторій та Державний податковий університет.

Станом на 1 квітня вони провели 214 закупівель на понад 405 мільйонів гривень, про які прозвітували в Prozorro.
З’ясувалося, що найдорожчий контракт уклали на ремонт навчального центру Державного податкового університету, де зазначається про понад 20 мільйонів гривень, які зафіксували напряму з ТОВ “Промін Буд Сервіс”. Варто зауважити, що оплатили його не повністю, а лише на 3,4 мільйона гривень, що виникло через зменшення обсягів фактичного фінансування замовника.

Наступний за вартістю договір між собою уклали Ірпінська міська рада та ТОВ “703 Металообробний завод котельного обладнання”, де інформується про поточний ремонт багатоквартирного житлового будинку на вул. 11-а лінія, 4 за 17,7 мільйона гривень. Роботи мають завершити до кінця 2023 року.

Важливо, що більшість закупівель для відбудови Ірпеня провели напряму.

Одні відкриті торги з особливостями оголосили для будівництва прибудови до поліклініки, але на аукціон прийшов лише один підрядник, що й отримав контракт на 13 мільйонів гривень. Виявилося, що для ТОВ “Новий Інжиніринг” це перше таке велике замовлення від держави, адже раніше найдорожчий контракт компанії у Prozorro коштував 1,7 мільйона гривень.

До спрощених закупівель можна віднести ще чотири проєкти із загальною очікуваною вартістю 370 тисяч гривень, які провела Ірпінська центральна лікарня. Додаткова спрощена закупівля пішла на ремонт пошкодженого дитячого санаторію “Лісний”.

Цікаво, що замовлень на найбільшу суму отримало ТОВ “І.Б.К. Девелопмент”, а саме – 35 контрактів на понад 88 мільйонів гривень. На другому місці опинився ТОВ “703 Металообробний завод котельного обладнання”, який уклав 16 угод на понад 78 мільйонів гривень.

Відбудова Ірпеня

Буча: партнерство з американською неприбутковою організацією

Згідно з даними проєкту Rebuildua, внаслідок російської окупації Буча зазнала інфраструктурних збитків на суму 5,2 млрд грн, де найбільше постраждав житловий фонд — на 2,4 млрд грн.

Загалом росіяни зруйнували та пошкодили в Бучі понад 2 500 будівель, із них 185 зруйнували, але в червні 2022 року Бучанська міська рада почала укладати угоди про співпрацю і допомогу у відновленні міста з різними містами світу.

Наразі міста-побратими підтримують гуманітаркою та допомагають з плануванням відбудови.

До того ж у червні почалися перші проєкти відбудови в громадах району. Зокрема, одними з перших почали відновлювати школи та дитячі садки, щоб до першого вересня вони вже були готові знову приймати школярів. Додатково у червні почали відбудовувати школу №5 у Бучі та Бучанську школу №3 у селі Горенка, які стали частиною програми перебудови громади Бучанини «Надія для Бучі», яку міська рада запустила разом з американською некомерційною організацією Global Empowerment Mission, що спеціалізується на ліквідації надзвичайних ситуацій, та фондом «Якість життя». На їхньому сайті  можна стежити за перебігом виконання робіт.

Один з найвідоміших проєктів — відбудова Вокзальної вулиці, яка є однієї з головних у Бучі та фото якої облетіли весь світ, де були зафіксовані конкретні докази злочинів рф на території Київщини. Відомо, що роботи з відновлення почалися ще у жовтні та передбачали ремонт 10 пошкоджених будинків, повну відбудову 11 будинків, перекладання бруківки на вулиці, а також інші дрібні роботи. Проєкт досі триває.

Частину проєктів відбудови, які фінансують коштом бюджету, можна відстежити на Prozorro. Станом на 1 квітня Бучанська міська рада, підпорядковані їй замовники та Київська ОДА провели таких закупівель для міста на понад 390 млн грн. Із 79 закупівель 77 провели без аукціонів у Prozorro. Один тендер оголосили на ремонт школи. За його результатами уклали договір з ТОВ «Маскіра Буд» на 19,9 млн грн (очікувана вартість була 23,1 млн грн). Виконати роботи мають до кінця 2024 року. Ще на одні відкриті торги з особливостями — на ремонт амбулаторії — прийшов лише один учасник, який погодився виконати роботи за 651 тис. грн замість запланованих 697 тис. грн.

Загалом контракти на відбудову Бучі отримали щонайменше 15 підрядників. Найбільша сума договорів на відбудову міста у ТОВ «Нідком» — понад 137 млн грн. Компанія отримала 36 контрактів.

За даними порталу КиївВлада, один з її засновників пов’язаний через свою іншу фірму з людиною, що має ідентичне ПІБ до помічника депутата ВР Олега Семінського — Олександра Чуняка. ТОВ «Нідком» бере участь у закупівлях в Prozorro з 2020 року.
Ще на майже 108 млн грн угод Бучанська міська рада уклала з ФОП Цибульський Сергій Григорович. Усі 12 контрактів — напряму. Цей ФОП зареєстрований у 1996 році в місті Дубровиця, Рівненської області. Із 2019 року почав брати участь у закупівлях. Раніше всі замовники були з Рівненської області, а договори не перевищували вартість 10 млн грн.

У Бучі також є програма «Віднови дім»  від Фонду Енергоефективності, в межах якої місцеві жителі можуть отримати кошти для відбудови своїх помешкань.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які діють відповідно до Закону “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, можуть стати учасниками процесу з отримання коштів на ремонт місць загального користування, таких як покрівлі, фасади, вікна та балкони, внутрішньо будинкові мережі. Для цього необхідно звернутися до Бучанської міської ради з відповідною заявою. Отримані кошти можна витратити на потреби, пов’язані з ремонтом місць загального користування.

Відбудова Бучі

Гостомель: екологічний підхід до відбудови у партнерстві з французькою компанією

Згідно з даними  проєкту Rebuildua росіяни завдали збитків цьому селищу міського типу на орієнтовно 9,5 млрд грн. Тут постраждало понад 4 500 будівель. Зруйновано — 546. Деякі вулиці зруйновані більш як на половину, зокрема Лугова (95%), Чумацький шлях (68%) і Свято-Покровська (51%).

Відбудовувати військове містечко, розташоване біля заводу «Антонов» у Гостомелі, взялася французька компанія Neo Eco, що спеціалізується на вторинному використанні ресурсів. Відповідний меморандум компанія, адміністрація Київської області та французьке МЗС підписали у вересні 2022-го. У межах цього проєкту залишки будівель, що зруйнували росіяни, використають для створення будівельних матеріалів для нових будинків. Загалом планують створити 450 квартир, школу та дитячий садок до середини 2024 року.

Згідно з даними Prozorro на 1 квітня, відбулися закупівлі для відновлення Гостомеля, які були здійснені місцевою військовою адміністрацією, селищною радою та Київською ОДА на суму 84 млн грн. Усі ці закупівлі були здійснені без проведення аукціонів напряму. Департамент регіонального розвитку Київської ОДА уклав 35 угод на суму понад 30 млн грн з ТОВ “ІБК Енерготехнобуд”, що стосувалися ремонту житлових будівель.

ТОВ “Нові теплотехнології”, що було зареєстроване у 2006 році у Запоріжжі і належить Віктору та Максиму Лобинцевим, уклало 30 договорів на загальну суму понад 11,5 млн грн. Один з договорів було укладено з Департаментом регіонального розвитку Київської ОДА, а решта договорів — з Гостомельською селищною військовою адміністрацією. Раніше компанія співпрацювала з замовниками з Донецької та Запорізької областей.

Відбудова Гостомеля

Кожна з громад, які першими були звільнені Збройними силами України від російської окупації, зіткнулася з відновленням зруйнованої інфраструктури та поверненням до нормального життя. Однак, на жаль, існує недостатній рівень прозорості в процесі відбудови країни.
У системі Prozorro є лише обмежена кількість інформації про контракти на відбудову, з яких 98% було укладено за прямими процедурами без конкурентного відбору найкращої пропозиції. Інформація про більшість витрат та проєктів (зокрема за донорські кошти та пожертви) невідома ні виконавцям робіт, ні вартості цих робіт, що може спричинити можливі зловживання.

Щоб процес відбудови викликав довіру, необхідно забезпечити максимально відкриті й прозорі процедури визначення потреб, їх пріоритезації, вибору виконавців робіт та звітування. З цим допоможе Електронна система управління відбудовою, яку зараз розробляє Уряд за активної підтримки коаліції громадських організацій RISE Ukraine.

Україна почала перші кроки у відбудові, але її успіх залежатиме від того, чи будуть ці кроки в правильному напрямку.
З одного боку, гарно, що громади активно долучаються до відбудови і не чекають на державні програми. Це свідчить про те, що децентралізація в Україні дала можливість містам бути більш самодостатніми та спроможними, навіть в умовах війни.

Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала, що відбудова має бути комплексною і потребує єдиної стратегії та підходів, щоб рівномірно розвивати різні громади, застосовувати сучасні містобудівні практикита відбудовувати країну прозоро й ефективно.

Раніше Інформатор БІГ також розповідав про те, що на освітлення двох вулиць у Гостомелі планують витратити два мільйони гривень.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору