Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Банкам України дозволили блокувати картки боржників

Відтепер українські банки блокуватимуть рахунки громадян на запит виконавчої служби, але боржники зможуть сплачувати зі свого рахунку податки та збори без урахування арешту.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на сайт Верховної Ради.

З 9 травня 2023 року в Україні більше не діє ухвала Кабміну, в рамках якої Державній виконавчій службі заборонялося заарештовувати рахунки українців на суму менше 100 тисяч гривень під час воєнного стану через те, що набрав чинності закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану”.

Відповідно, українські банки блокуватимуть рахунки громадян на запит виконавчої служби. При цьому в рамках нового закону клієнтам дозволено користуватися сумою у розмірі 2 мінімальних зарплат (тобто 13,4 тисячі гривень), але за умови, що клієнт звернувся до виконавця і той, своєю чергою, надіслав до фінансової установи постанову на зняття арешту на цю суму за одним із рахунків.

До того ж боржники із заблокованими рахунками можуть сплачувати з нього податки, збори без урахування арешту, за умови, що такий рахунок визначено для здійснення видаткових операцій.

У свою чергу, співзасновника Monobank Олег Гороховський зауважив, що у рамках виконання закону банк заблокує карткові рахунки близько 436 тисяч своїх клієнтів.

«Оскільки закон набув чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали під час дії воєнного стану. Це торкнеться майже 436 тисяч наших клієнтів. Дуже шкода, але ми нічого не можемо з цим вдіяти. Усі банки його виконуватимуть», — написав Олег Гороховський.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що з початку року бізнесмени Київщини сплатили в бюджети громад 1,4 млрд грн податку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору