Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Журналісти на воєнній Бучанщині: світлини з виставки

«Україна: журналісти на передовій» – фотовиставка під такою назвою діє у вестибюлі станції столичного метро «Золоті ворота». Вона приурочена до Дня журналіста України, який відзначаємо завтра, 6 червня.  На виставці представлено світлини, які ілюструють роботу журналістів у гарячих точках України, в тому числі – й у Бучанському районі 2022 року, коли на цій землі відбувалися активні бойові дії.

Журналістка Інформатора БІГ також побувала на відкритті виставки, яку  організували Національна спілка журналістів України, мережа Центрів журналістської солідарності та комунальне підприємство «Київінформ».

Журналісти під час бойових дій рідко потрапляють в об’єктив своїх колег, адже завдання медійників – зафіксувати для історії те, що відбувається на місці події. Тож світлини, представлені на виставці «Україна: журналісти на передовій», яка діятиме до 16 червня, можна назвати унікальними.

Знімальна група фіксує наслідки ворожої атаки. Київщина, 28 березня 2022 року. Фото Станіслава Юрченка

На 40 світлинах відомих фотографів і фотографинь показано українських воєнних журналістів та журналісток не лише під час робочого процесу, а й як вони допомагають мирному населенню. Наприклад, журналіст-фотограф Станіслав Юрченко зазнімкував свого колегу Андрія Дубчака у момент, коли той 12 березня 2022 року допомагав нести валізи жителям Ірпеня під час евакуації з охопленого війною міста.

Фотожурналіст Андрій Дубчак допомагає нести валізи жителям Ірпеня під час евакуації. 12 березня 2022 року. Фото Станіслава Юрченка

Також серед авторів знімків – відпомі фотожурналісти  Єфрем Лукацький, Ян Доброносов, Євген Завгородній, Ігор Гур’єв, Роман Потапенко, Борис Корпусенко, Сергій  Клименко, Марія Ковальова, Такаші Озакі.  Світлини, які увійшли до експозиції – з різних періодів цієї війни.

Фотограф Сергій Нужненко знімає розбиту російську колону у Бучі. 1 березня 2022 року. Фото Станіслава Юрченка

За час повномасштабного вторгнення рф в Україні загинули 63 працівників медіа. Серед них – і ті, хто захищав Україну в лавах ЗСУ, і ті, хто загинув на передовій, виконуючи свій професійний обов’язок. Хтось став цивільною жертвою російської агресії. Росіяни не лише вбивають, а й ув’язнюють медійників. Ще з 2014 року в полоні загарбників перебувають 25  працівників медіа і громадянських журналістів лише з Криму.

На виставці представлено інформацію про про працівників ЗМІ, котрі загинули внаслідок російської агресії, фото медійників і медійниць, яких переслідує російська влада в Криму. А ще – побачити газети із прифронтових і деокупованих територій, відновити вихід яких допомогла Національна Спілка журналістів України разом з міжнародними партнерами.

Зустріч журналіста з бійцями: несподіваний ракурс. Поблизу Ірпеня. Фото Володимира Куценка

У відкритті виставки взяли участь відомі українські воєнні журналісти, журналісти з Криму, члени сімей загиблих медійників і медійниць, журналісти, звільнені з полону.

«Окупанти сіють багато горя, забирають життя, створюють сотні тисяч трагедій. Правоохоронці не встигають фіксувати всі ці воєнні злочини. Ключовою роллю журналістів на війні є боротьба з несправедливістю! Тому ми, журналісти, стаємо голосом жертв війни, даємо шанс на справедливість кожному, хто втратив своїх рідних, знайомих!», — підкреслив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Кожний незалежний журналіст – це загроза загарбникам, -зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко

Заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України полковник Володимир Яцентюк, вітаючи журналістів з прийдешнім професійним святом, зазначив, що медійники, які завжди пліч-о-пліч з військовими, роблять дуже цінний вклад в історію, адже вони пишуть літопис війни.

Заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України полковник Володимир Яцентюк зазначив, що медійники роблять дуже цінний вклад в історію.

За словами першої секретаря НСЖУ Ліни Кущ, виставку  «Україна: журналісти на передовій» почали готувати практично з перших тижнів повномасштабного вторгнення рф в Україну, збираючи матеріали про роботу журналістів у воєнний час. А медійникам довелося нелегко – особливо на охоплених боями та окупованих територіях. Багато редакцій було розгромлено, ЗМІ призупиняли випуски, або ж працювали майже підпільно, журналістам доводилось переховуватись або з величезним ризиком евакуйовуватись, бо до них ставлення загарбників було і залишається особливим – пресу і її працівників окупанти розцінюють як зброю.

Перша секретар НСЖУ Ліна Кущ звернула увагу, що знімки, які увійшли до експозиції – з різних періодів цієї війни.

Тим часом НСЖУ підставила плече медійникам, допомагаючи, з допомогою міжнародних партнерів, відновлювати роботу ЗМІ, надаючи необхідну техніку, при потребі –екстрену матеріальну допомогу тощо.

«Приємно, що українських медійників підтримали зарубіжні колеги, надавши різнопланову допомогу. І це теж відображено на світлинах. Так, багато героїв знімків – у захисному спорядженні, наданому нашими міжнародними партнерами, на одному з фото – момент із тренінгу з тактичної медицини. Ми вдячні урядам Польщі Литви Німеччини, інших країн, міжнародним журналістським організаціям, які допомагають журналістам продовжувати роботу», – зауважила Ліна Кущ.

Студенти факультету журналістики університету ім. Бориса Грінченка тримають фотографії загиблих у цій війні журналістів. Серед загиблих і житель Бучанського району Павло Лі

До речі, частина знімків, представлених на виставці, зроблена на фотокамери, які отримали від НСЖУ за підтримки міжнародних партнерів.

Під час роботи виставки

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на Київщині загинули 39 дітей.Найбільше загиблих на Київщині хлопчиків і дівчаток – у Бучанській, Макарівській та  Бородянській громадах.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору