Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Вода для Херсона: допомагає вся Україна

За даними аналізу води, у Херсоні вже виявлено кілька випадків холерної та кишкової паличок, однак спалаху холери не зафіксовано. Але людям рекомендують таблетки для знезараження води.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на ресурс Арміяінформ.

Зазначається, що головною загрозою на територіях, які постраждали від великої води внаслідок підриву Каховської ГЕС, є забруднення води через потрапляння туди пально-мастильних матеріалів та отрутохімікатів.

Тим часом  люди непокояться, щоб не було спалаху холери.

Як розповів начальник відділу Держеконагляду (контролю) земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко, нині відбувається моніторинг Південного округу, фахівці щодня відбирають проби води й роблять  аналізи.

«Дуже великої забрудненості немає, але вже є кілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, котра відстежує санепідеміологічну обстановку, адже затопило дуже багато населених пунктів, надвірних будівель, каналізацій. Ми досліджуємо воду по хімії, а фахівці санепідемстанції — по біології», — зазначив представник Держекоінспекції.

Також Олег Павленко звернув увагу, що після того, як мине затоплення, криницями можна буде користуватися лише після їхнього ретельного очищення та проведення додаткових лабораторних аналізів якості води.

У Telegram-каналі Каховська ГЕС. Штаб info зазначається, що спалаху інфекційних хвороб внаслідок підриву Каховської ГЕС наразі не зафіксовано, контроль за епідситуацією в підтоплених районах Херсона та області проводиться щоденно, та все ж спеціалісти наголошують на важливості профілактичних заходів.

І зауважується, що на постраждалих територіях небезпечно використовувати неочищену воду з поверхневих джерел (відкритих водойм), а також колодязів та каптажів, та рекомендується як найефективніший способі очищення води від збудників хвороб використовувати таблетки для знезараження.

«Їх можна отримати в Центрах контролю та профілактики хвороб, місцевої влади, або ж у виїзних бригад ЦКПХ, які наразі працюють у постраждалих регіонах. Такі таблетки знищують віруси, бактерії, бактеріальні спори, цисти, грибки, водорості, найпростіших та віруси. Доведена їхня ефективність проти мікроорганізмів, що спричиняють захворювання на черевний тиф, дизентерію, холеру, поліомієліт та інші гострі кишкові інфекції», -йдеться у повідомленні. Ковтати  таблетки не можна, треба чітко дотримуватися  дозування води, зазначеного в інструкції. Щоб таблетка почала діяти, після її розчинення у воді має пройти щонайменше 30 хвилин.

А Кабмін вже виділив майже 2,5 млрд грн. для забезпечення Півдня України водою.

«Починаємо будівництво нових магістральних водогонів, проводимо оцінку збитків та формуємо список постраждалих громад, забезпечуємо підвезення питної води, готуємо рішення про виплати постраждалим українцям. Для цього сьогодні приймаємо розпорядження щодо необхідності з боку місцевої влади Херсонщини організувати роботи з обстеження пошкоджених будівель і споруд. Мають працювати спеціальні комісії та достатньо людей, щоб швидко обстежити руйнування, а також мають бути проведені розрахунки для подальшого відновлення житла людей», – поінформував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

А тим часом 20 тонн питної води з Бучі  вже розвантажили у Херсоні, – повідомила Бучанська міська рада.

А поки вся Україна робить все можливе, щоб підставити плече постраждалій Херсонщині, агресор і далі показує свою терористичну суть. Сьогодні під час атаки по Кривому Рогу, окрім іншого, ворожі ракети атакували і склад бутильованої води, яку зокрема збирали для потреб Херсонщини. «На складі працювало близько 25 цивільних людей. І ця вода розвозилася у всі куточки нашої держави, в тому числі і у Херсонську область для постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС», повідомив очільник МВС Ігор Клименко. І поінформував, що на складі знайшли 7 осіб, одному з них було 17 років. Крім того, троє громадян наразі в лікарні.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що 11 червня Бучанська громада відправила в Херсон установку для фільтрації води.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Херсонська ОВА

Нагору