Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині хочуть запровадити матеріальну допомогу на харчування для переселенців

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко розповів, що в області офіційно зареєстровано понад 330 тисяч переселенців. Він назвав підтримку ВПО одним із пріоритетів для обласної влади і зазначив, що через військову агресію на Київщину переселяються не лише люди, а й підприємства – нині їх релоковано 72.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Київську ОВА.

Зазначається, що зараз внутрішньо переміщених осіб на Київщині у шість разів більше, ніж було на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Руслан Кравченко розповів про це сьогодні, 20 червня, у Всесвітній день біженців, під час обговорення питань щодо переселенців у межах заходу за участі Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, представниці УВКБ ООН в Україні Кароліни Ліндхольм Біллінг, представників регіональної та місцевої влади.

Очільник КОВА наголосив, що особливу увагу приділяють дітям, особам з інвалідністю та пенсіонерам.

За його словами, на Київщині створено 94 місця компактного проживання ВПО. З них 17 модульних містечок відкрито завдяки підтримці уряду Польщі та Фінляндії.

Окрім того, у межах урядової програми «Прихисток» у помешканнях приватних осіб жителів області з початку повномасштабного вторгнення  24 лютого минулого року розміщено понад 142 тисячі осіб. Понад 102 тисячі сімей щомісяця отримують державну допомогу на проживання.

Однак тут ідеться про тимчасове розміщення тих, хто знайшов прихисток від війни на Київщині.

«Ми всі розуміємо, що людям потрібне капітальне житло для довготривалого комфортного проживання. КОВА вже реалізовує низку програм, які сприятимуть вирішенню цієї проблеми. Йдеться про відбудову приватних будинків, закупівлю квартир, реконструкцію наявних приміщень. Зокрема, запланована реконструкція під соціальне житло шести гуртожитків профтехучилищ. Для тих, хто потребує стороннього догляду, також буде збільшена кількість місць у відповідних закладах», – зазначив начальник КОВА.

Втім, вирішення проблем з житлом – це лише один аспект підтримки ВПО. Не менш важливо – інтеграція переселенців до громад, які їх прихистили, а ще –  вирішення питань  соцзахисту, роботи, тощо. З початку повномасштабного вторгнення 1,5 тис. ВПО уже працевлаштовані. До того ж, додаткові робочі місця також з»являються, і це теж – наслідок втечі від ворога: до Київщини релокувались  72 підприємства з інших регіонів.

Наступним етапом підтримки переселенців, розповів Руслан Кравченко, планують  запровадити надання матеріальної допомоги на харчування.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що через війну на Київщині постраждало майже 130 дітей.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: КОВА

Нагору