Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

З 1 липня «Доступні ліки» будуть доступними лише за е-рецептом

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну був спрощений доступу до медикаментів за програмою «Доступні ліки» – їх можна було отримати і за паперовим, і за електронним рецептом. Однак з 1 липня буде чинним лише е-рецепт. Винятки – прифронтові та тимчасово окуповані території.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на МОЗ.

Зазначається, що це затверджено нещодавно прийнятими урядом змінами до постанови від 27 лютого 2019 р. № 136 і від 28 липня 2021 р. № 854, з огляду на те, що зараз лікарі й аптеки на більшій частині території України можуть працювати з е-рецептами, Щодо прифронтових і тимчасово окупованих територій – можливість отримати ліки за паперовим рецептом передбачена урядовою постановою від 27 лютого 2019 р. № 136 і від 28 липня 2021 р.

«Зазначені зміни дозволяють удосконалити реалізацію Програми медичних гарантій у частині відшкодування лікарських засобів, а також моніторингу використання бюджетних коштів. Електронний документообіг виключає ризик допущення механічних помилок і дозволяє здійснити фактичний перерахунок за відпущені лікарські засоби. Також пацієнтам не треба буде н кожні 30 днів отримувати рецепт на ліки, що відпускаються за програмою реімбурсації, на очному (фізичному) прийомі у лікаря. Якщо ж пацієнт потребує тривалого лікування, повторний е-рецепт на цю групу ліків можна буде отримати дистанційно», – зауважує заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич.

МОЗ звертає увагу на те, що ще  з 2019 року українці користуються е-рецептами у межах програми «Доступні ліки».

«Державна програма відшкодування коштів розповсюджується на понад 400 лікарських засобів. Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України у відкритому доступі», – звертає увагу МОЗ.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що відтепер ФОП можна автоматично закрити у Дії.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору