Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині СБУ викрили двох інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади в Україні

СБУ викрили мешканця Київщини та уродженку росії, які поширювали у соцмережах антиукраїнські наративи й закликали до повалення влади.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на пресслужбу ГУ СБУ у Києві та області.

Зазначається, що один з пропагандистів — мешканець столичного регіону, який цілеспрямовано поширював в інтернеті антиукраїнські дописи і відеоматеріали.

Він створив обліковий запис у фейсбуці, де просував серед підписників контент низки пабліків із закликами до державного перевороту та зміни влади. Загалом цей «медіамайданчик» охопив до 10 тис. осіб.

У його дописах часто згадуються «буржуї та олігархи», які наживаються на війні, а також «зрада» та заклик до зміни керманичів країни.

Експертиза публічно розповсюджених матеріалів встановила, що в поширеній зловмисником інформації містяться заклики до насильницького захоплення органів державної влади.

Слідчі оголосили чоловіку про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 та ч. 3 ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Іншою правопорушницею, яка поширювала прокремлівські наративи — виявилася 43-річна уродженка росії, яка 2014 році переїхала з Криму до Харкова, а потім на Київщину.

У фейсбуці, інстаграмі, а також забороненій в Україні соцмережі «Вконтакте» вона створила низку інформаційних ресурсів, загальна кількість аудиторії яких становила майже 5 тисяч користувачів.

Жінка поширювала матеріали, які формували хибну суспільну думку про те, що Росія не вводила війська в Україну, а війну розпочали «глобалісти», щоб призвести до продовольчої та економічної кризи у світі.

Їй оголосили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Під час обшуків у приватних помешканнях обох фігурантів правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну та мобільну техніку з доказами їхньої протиправної діяльності. Канали поширення деструктивного контенту заблоковано.

Триває досудове розслідування. До суду скеровано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Жінка, яка працювала на кремлівську пропаганду

Докази пропагандистської роботи колабораціоністів

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що в одному з гаражних кооперативів в Ірпені, неподалік «Жирафа», виявили артилерійський снаряд.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору