Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

«Розумні» електромережі Smart Grid від ДТЕК на Київщині

ДТЕК оголосив про план побудови першу в Україні інфраструктуру «розумних» електромереж Smart Grid у Київській області.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із покликанням на пресслужбу ДТЕК.

Про це заявили під час Ukraine Recovery Conference, що відбулася у Лондоні. Метою цього проєкту є реконструкція енергетичної інфраструктури, щоб забезпечити надійне та стійке енергопостачання та сприяти енергетичній трансформації України.

Енергетична інфраструктура Київської області, де працює ОСР ДТЕК Київські регіональні електромережі, зазнала значних пошкоджень під час окупації навесні 2022 року і вдруге після жовтня 2022 року, коли росія цілеспрямовано атакувала українську цивільну енергетичну інфраструктуру.

«Після того, як українські війська у квітні 2022 року звільнили Київську область, більше 1000 енергетиків ДТЕК Мережі всього за 45 днів відремонтували 10 тис км мереж та більше 3 тис трансформаторів для того, щоб оперативно відновити світло. Проте мережа все ще потребує масштабного ремонту та серйозної модернізації, щоб забезпечити надійність та безперебійність, а також, щоб привести її до сучасних європейських стандартів», – йдеться в дописі.

Для реалізації цього плану, Група ДТЕК планує залучити фінансування в розмірі 2,4 мільярда євро протягом 10 років.

Запропонований план включає будівництво 20 000 км нових повітряних та підземних кабелів, 250 підстанцій, 6 000 трансформаторів та встановлення майже мільйона «розумних» лічильників.

У результаті середній час відключення електроенергії на рік зменшиться з 1 500 до 100 хв (SAIDI), а технологічні втрати знизяться у 3 рази – з 14% до 5%, всі клієнтів отримають розумні лічильники, що сприятиме ощадливому споживанню та мінімізації витрат.

Серед ключових переваг інфраструктури «розумних» мереж Smart Grid:

• стійкість інфраструктури мережі, яка продовжує працювати навіть у разі пошкодження або руйнування одного сегменту;
• готовність до розвитку ВДЕ, розподіленої генерації, storage систем та зеленого енергопереходу;
• технологія Digital Twin («Цифровий близнюк»), що дозволяє моделювати та прогнозувати, як буде функціонувати модернізована мережа;
• гнучка система, що допомагає споживачам ставати постачальниками завдяки електроенергії, згенерованій на домашніх сонячних панелях або завдяки використаним автомобільним акумуляторам.

«ДТЕК прагне не тільки відновити зруйновану енергетику, а й побудувати більш екологічно чисту, інноваційну і стійку до зовнішніх впливів енергосистему України. Ця інвестиція забезпечить Київський регіон інфраструктурою Smart Grid світового рівня, яка допоможе країні здійснити енергетичний перехід: інтегрувати відновлювану генерацію та підготувати Україну до того, щоб стати потужним центром чистої енергетики Європейського Союзу», – наголосили в ДТЕК.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Агентство відновлення розпочинає процес відбудови зруйнованого житла, оголошуючи перші торги на відновлення об’єктів житлової інфраструктури Київщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору