Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У Бучі відбулось обговорення теми сексуального насильства в умовах конфлікту

23 червня у Бучі відбулося публічне обговорення «Ірпінь. Буча. Взаємодія місцевого самоврядування та громадськості у попередженні та реагуванні на сексуальне насильство в умовах конфлікту». Фахівці наголосили, що жертвами насильства стають не лише ті, хто зараз перебуває на тимчасово окупованих територіях України, а й ті, хто зараз у відносно безпечному місці нашої країни.

Як повідомляє кореспондент Інформатора БІГ, на зустрічі підняли надважливе питання, зокрема. куди звертатись жертвам сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, наскільки важливо просити про допомогу й не замовчувати цю проблему, поділилися медичними і юридичними порадами та наголосили, що домашнє насильство, на жаль, теж нікуди не зникло.

Згадали спікери й про Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах війни. 19 червня 2008 року Рада Безпеки ООН засудила сексуальне насильство як тактику ведення бойових дій.  Під час заходу наголосили, що російська федерація використовує сексуальні злочини як метод ведення війни ще з 2014 року, чим того часу залякали та деморалізували цивільне населення. У 2022 році не стала винятком і Київщина, адже більш ніж 50 випадків сексуальних злочинів було вчинено у пристоличному регіоні. Київська область посідає друге місце цього страшного “рейтингу”.

Гості та запрошені фахівці зауважили, що серед місцевого населення необхідно підвищувати обізнаність щодо злочину сексуального насильства як в умовах конфлікту, так і в побуті.

Директорка департаменту моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Калапуха розповіла, що 78% опитаних жертв сексуального насильства не зверталися до правоохоронних органів, адже вважають, що державні органи проігнорують запит на правосуддя.

Михайлина Скорик-Шкарівська, заступниця Бучанського міського голови, зазначила, що в середньому жінки, щодо яких було вчинено сексуальні злочини, зізнаються про це лише через півроку після скоєного.

Також, в ході обговорення доповідачі презентували результати роботи соціально-психологічних сервісів допомоги у БІГ-регіоні та розповіли про те, як можна підтримати людину, щодо якої було застосовано сексуальне насилля.

Захід організовано Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у партнерстві з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення разом з ГО «UA Experts» та соціально-правовим проєктом Response&Prevention.

Наша редакція хоче вкотре наголосити, що низка структур і організацій в Україні готові надати допомогу людям, які зазнали домашнього насильства, перебувають у стані перманентного стресу і нервового напруження та не можуть самостійно зорієнтуватися у ситуації й попросити про допомогу.

Раніше “Інформатор БІГ” ділився корисними контактами, які, за потреби, стануть у пригоді вам або вашим знайомим, якщо вони зазнали домашнього насильства. Не мовчіть! Насильство – не норма!

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Олександра Ломачук, Анастасія Діденко

Нагору