Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. Літні дивовижі

Сезон садово-городньої смакоти і заготовок на зиму – у розпалі. Розкажемо про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

Ми ще не все знаємо про рослини – і культурні, й дикорослі, які для нас уже стали звичними. Наскільки звичними, що нам відомі  лише народні назви рослин і квітів, а деякі з них для себе позначаємо просто – «ота жовтенька квіточка», «оте лапате, що торік в садку виросло»… І подекуди ця звичність робить рослини для нас «непомітними», а тим часом вони можуть добре прислужитися і в харчуванні, і в народній медицині. Сьогодні ми в Інформаторі БІГ підібрали для вас кілька таких звичних дивовиж, аби про них розповісти детальніше.

Липові горішки

Час цвітіння липи – прекрасна пора для того, щоб заготовити липовий цвіт: про користь і чудовий смак чаю з липи знають усі. А ось коли липа відцвітає, з’являються плоди, схожі на маленькі горошинки. Тоді вже збір липи нікого не цікавить. А дарма.

Плоди липи – це… горішки! Так, горішки, які можна їсти. Їхній смак у кожного викликає різні асоціації. Для когось вони схожі на мигдаль, для когось на кедрові горішки, для когось – на гарбузове насіння. Щоправда, надто багато мороки треба, щоб очистити ці дрібнесенькі горішки, тому, вочевидь, вони популярністю не користуються.

Плоди липи

Але – хто має час і натхнення, може насолодитися їхнім смаком, зібравши горішки, коли вже достигнуть – із серпня по лютий. З них можна навіть робити олію, яка за смаком схожа на оливкову. Чому не роблять? Вочевидь, з огляду на «дрібноту» сировини – вартість виробництва може зробити продукт «золотим».

«Перед вживанням в їжу липові горішки потрібно очистити від шкаралупи. Залежно від сорту липи, у одних з них шкаралупа легко розчавлюється при натисканні, а у інших шкаралупу можна розколоти лише за допомогою молотка. Липові горіхи мають схожі властивості з плодами ліщини і мигдалю. Вони містять близько 60% жирної олії, вітаміни А, Е, магній і кальцій. Можна їсти їх окремо, додавати в десерти і салати, приготувати з них смузі або горіхове молоко», – зауважує джерело.

Так виглядають липові горіхи

Ірга

Зараз якраз пора достигання ірги – ягоди з високого куща, за смаком дещо схожої на лохину. Вочевидь, це – саме те для кожного з нас у нинішній час, адже ягоди ірги знижують рівень стресу та емоційного навантаження, підвищують стресостійкість, є антиоксидантами. А ще – вони смачні та малокалорійні. Хоча якщо з’їсти багато, то через свою заспокійливу дію можуть викликати сонливість.

Як використовувати іргу в кулінарії? Та як завгодно! Компоти, прикраси для десертів, начинки для вареників чи пирогів… На зиму – сушити, заморожувати, варити варення чи компоти… Але якщо готуєте іргу «під кришку», то варто додавати цитрусові або трохи лимонної кислоти – тоді це буде смачніше і безпечніше для зберігання.

Ось цей кущ ірги росте просто біля офісу Інформатора БІГ.

Ось іще рецепт, де кулінарні властивості ірги поєднуються із оздоровчими.

Настій плодів – 1 ст. л. сушених плодів на склянку окропу, настояти 30 хв, пити (плоди також споживають) 3-4 рази на день – це чудовий вітамінний та в’яжучий засіб, також плоди ірги мають заспокійливу дію.
Квітки рослини можна додавати в чай із шипшиною і глодом.

Лаконос, або фітолака

Цю невибагливу багаторічну трав’янисту рослину з міцними стеблами і білою китицею квіту та темно-бордовими, аж до чорного, ягодами, можна зустріти будь-де. У народі називають «іудейським плющем», або «жирною травою». Зазвичай лаконос садять як декоративну рослину на клумбах, або ж у місцинах, де важко боротися з бур’янами: фітолака «задавить» будь-який бур’ян, але вже як розростеться – важко вивести, знаємо з власного досвіду.

Видів цієї рослини немало. У нас в основному росте фітолака ягідна.

Чи можна їсти ягоди лаконоса? Тут питання непросте. Дехто із старших людей каже, що 3-5 ягідок лаконоса добре знижують тиск. Буває, що й варення варять, але воно дуже специфічне на смак. Як, власне, і свіжі ягоди – схожі на шовковицю, але гіркувату, і з великою кількістю дрібних зерняток. Але рослина вважається отруйною. А ось для народної, та й для офіційної медицини лаконос – це хороша річ. На основі рослини виготовляють немало препаратів. «Одним людям створені на його основі препарати допомогли позбутися від псоріазу, який виник на нервовому грунті, іншим – від сильного болю в попереку, третім – усунути дефекти на шкірі, які виглядали дуже неестетично», – йдеться у статті.

Цей цікавий лаконос

Ось кілька народних рецептів.

Настій при хворобах суглобів: Для розтирань, примочок і компресів при ревматичних болях в суглобах готують водний настій з листя рослини. Дві столові ложки сухого листя залийте склянкою кип’яченої води. Залиште настоятися в темному місці на два тижні.

Настоянка при ларингіті і ангіні: Настоянка лаконоса готується з кореня рослини. 10 г кореня (подрібненого) настоюється в 100 мл спирту (70%). Настоювати потрібно три тижні, потім можна застосовувати для полоскання  горла при ларингіті, ангіні (гнійної), фарингітах.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, звідки у Києві взялись каштани.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото автора та з відкритих ресурсів

Нагору