Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині знайшли рештки рідкісних британських літаків

Вперше в Україні у лісі на південь від Києва знайшли останки восьми британських винищувачів “Харрикейн” часів Другої світової війни, які свого часу були передані СРСР за ленд-лізом.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на ВВС.

За словами Олексія Штаня, екс-пілота авіакомпанії, який веде розкопки, літак Hawker Hurricane в Україні можна знайти дуже рідко.

Експерти кажуть, що на сьогодні у світі існує лише 14 відновлених “Харрикейнів”, які можуть літати.

«Після німецького вторгнення СРСР втратив багато бойових літаків і гостро потребував винищувачів. Спочатку на допомогу в Арктику було відправлено кілька ескадрилій “Ураганів” Королівських ВПС. Але незабаром британські льотчики пішли, і літаки захопили радянські льотчики. Записи показують, що багато хто не любив Hurricane, вважаючи його недостатньо потужним, озброєним і незахищеним. До кінця війни він вважався застарілим і використовувався в основному для робіт ППО. Вісім “Ураганів”, знайдених на південь від Києва, використовували для захисту основних транспортних вузлів – особливо залізничних вокзалів», – зазначає ВВС.

Так виглядав “Ураган”

Ці рештки літаків виявили, коли у яру знайшли нерозірвану бомбу часів війни. Додатково перевіряючи яр за допомогою металошукачів, і було знайдено Урагани.

«Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом», – каже Олексій Штань.

Із 1941-го до 1944 року приблизно 3000 «Ураганів» було відправлено до СРСР. Однак більшість із них були знищені в бою, втім, певну кількість розібрали на запчастини.

«У них забрали інструменти, радіостанції, кулемети та будь-який корисний металобрухт. Потім їх витягли тракторами з сусіднього аеродрому, розбили і без церемоній скинули в неглибокий яр. Вважається, що потім їх засипали землею бульдозерами. Нині Державний музей авіації ім. О.К. Антонова  проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ», – зазначається у повідомленні.

Фахівці ретельно вивчають знахідки

За словами керівника наукової частини музею Валерія Романенка, ці літаки відіграли важливу роль в історії України.

«Урагани є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само як ми дуже цінуємо британську допомогу зараз. Великобританія зараз є одним з найбільших постачальників військової техніки в нашу країну.

У 1941 році Великобританія була першою, хто масово поставив винищувачі Радянському Союзу. Зараз Великобританія є першою країною, яка надає нашим збройним силам крилаті ракети Storm Shadow».

Валерій Романенко: Великобританія була першою країною, яка масово поставила винищувачі Радянському Союзу

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що найменші бучанці разом зі своїми батьками та професійними художниками створювали експонати для місцевого музею війни.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесс Швець

Фото: ВВС

Нагору