Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Київщині за рік порушили 51 кримінальне провадження через ухиляння від призову

На Київщині за 2023 рік поліція порушила вже 51 кримінальне провадження щодо ухиляння від призову на військову службу під час мобілізації.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на інтерв’ю начальника Головного управління Національної поліції в Київській області Андрія Нєбитова для агенції «Інтерфакс-Україна».

Відомо, що за 13 кримінальними провадженнями провели слідчі дії — й інформація не підтвердилася, адже люди поїхали служити. Також правоохоронці оголосили 6 підозр за цими справами, інші 32 провадження — на стадії досудового розслідування.

До того ж, за словами Нєбитова, поліція Київщини отримала понад 6 тисяч повідомлень від військкоматів про розшук підозрюваних в ухиленні.

«У більшості випадків людина просто не мешкала за місцем реєстрації. Близько тисячі таких людей ми доставили до ТЦК, де їм були вручені повістки», — сказав він.

За словами начальника поліції Київщини, якщо людина ухиляється від військової служби, то за це передбачена адміністративна відповідальність й протоколи складають безпосередньо посадовці військкомату, а не самі правоохоронці. За 2023 рік таких протоколів загалом склали понад 1700

«Коли вже йдеться про злісне ухиляння — людина зарахована до військової частини, є вимога прибути в конкретне місце, вона не прибуває, то це вже кримінальна відповідальність», — пояснив Нєбитов.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що треба робити, коли видають повістку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору