Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Роковини зі Дня ухвалення Декларації про державний суверенітет

33 роки тому, 16 липня, офіційно прийняли Декларацію про державний суверенітет України. Документ, який став першим на шляху здобуття Україною незалежності.

Про це детальніше розповість Інформатор БІГ.

Рівно 33 роки тому Верховна Рада УРСР ухвалила документ, який проголосив «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

Відповідно, територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. До того ж в документі наголошувалося на винятковому праві українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада приймає важливий для нашої держави документ

У той день Верховна Рада додатково проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. У свою чергу, Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю.

Щодо майбутньої зовнішньої політики України, то вона вбачалася як нейтральна, а її першочерговим завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

Декларація стала основою для республіканської законотворчості та незалежності від союзного законодавства.

На шляху до повної незалежності від СРСР

На жаль, ухвалений документ не одержав статусу конституційного акта й Україна вимушена була залишатися у складі СРСР, тому міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність.

Причиною цього стало відсутність у Верховної Ради УРСР повноважень на ухвалення рішення про вихід республіки зі складу Радянського Союзу, тобто на проголошення незалежності Української РСР.

Відповідно до вимог Конституції СРСР і Української РСР, тільки народ Української РСР, як володар всієї повноти влади в республіці, мав право приймати таке рішення на референдумі.

На той час діючі норми міжнародного права також зобов’язували Верховну Раду Української РСР провести республіканський референдум.

Незважаючи на це, Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акта проголошення незалежності України», ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

Фактично, Україна вдруге була проголошена незалежною демократичною державою й остаточно виведена зі складу СРСР.

День ухвалення Декларації про державний суверенітет України

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що 15 липня, православна церква  відзначала нині забуту дату – пам’ять про перше Аскольдове Хрещення Русі, яке відбулося за понад 120 років до загальновідомого хрещення Русі Володимиром Великим.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору