Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Унормовано процедуру отримання статусів добровольцями і родинами добровольців, які загинули під час захисту Батьківщини

Кабмін затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі у захисті України добровольців, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Зазначається, що уряд унормував надання відповідних статусів на виконання норм Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань».

«Цей Закон передбачає можливість надання статусу учасника бойових дій громадянам, які добровільно виступили на захист держави в перший місяць військової агресії росії, не встигнувши офіційно вступити до лав утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів, а також визнання членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України родини таких добровольців, що віддали життя за Батьківщину. Крім того, Закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні. Відповідна постанова Уряду дозволить забезпечити додержання прав вказаної категорії Захисників України, добровольців, що стали особами з інвалідністю та членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які добровільно стали на захист Батьківщини», – йдеться у повідомленні.

Рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиме Міжвідомча комісія, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

Також комісія зможе видати:

  • довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 – для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 – для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

“Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, – зазначається на сайті Омбудсмана.

У  разі порушення прав членів родин загиблих Захисників та Захисниць України, можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

адреса: – вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

– електрона пошта: hotline@ombudsman.gov.ua;

– гаряча лінія: 0800501720.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що у Бучі можна отримати безкоштовну психологічну допомогу.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото з відкритих інтернет-ресурсів

Нагору