Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. Спека і рослини-алергени

Підвищення температури активізує алергічні властивості цілої низки рослин, а враховуючи те, що нині надто багато людей реагують на алергени, варто обережно ставитись навіть до тих досить поширених у наших краях рослин, які досі здавалися безневинними.

Лікарі сумно жартують, що, мовляв, практично немає людини, стійкої до алергії, є ті, хто ще не зіштовхнувся зі своїм алергеном. Тому сьогодні в Інформаторі БІГ ми розповімо про те, звідки можна чекати «алергічної небезпеки».

Про амброзію полинолисту говорити не будемо – про алергенність цієї рослини знають, здається, усі. Про борщівник Сосновського – привабливу  на вигляд, але надто підступну рослину, від якої можна отримати навіть тяжкі опіки, ми вже розповідали. Сьогодні наші «зелені гості» – полин, кропива та красива Снігова вершина.

Полин

Йдеться про різні види полину – це і полин гіркий, і полин звичайний, який ще називають чорнобильником. Полин в Україні росте скрізь: на луках, біля річок, на засмічених місцях, городах, полях, у садах, пасовищах. Це лікарська рослина. Його зазвичай не вважають алергеном, а дарма. Його пилок, якого досить багато у серпні, досить підступний, а у спекотну погоду ці властивості ще й підсилюються.

Ось такий він, чорнобильник

«Пилок полину звичайного є досить поширеним алергеном. Виникнення алергічних реакцій пов’язано з періодом цвітіння цієї рослини, яке припадає на липень-вересень. Найбільш частими проявами підвищеної чутливості організму до пилку є алергічний кон’юнктивіт та риніт», – зауважують фахівці.

Кропива

Нікого не дивує, що, коли торкнешся кропиви, з’являється болюча висипка-опік: це – наслідки взаємодії зі шкірою мурашиної кислоти, яка міститься в рослині. Загалом, нічого страшного, якщо такий опік зникає десь  упродовж 10 хвилин. Однак бувають і проблемніші випадки. «Якщо він залишається через 24 години, це може свідчити про сильну алергічну реакцію. Тому в цьому випадку варто звернутися до лікаря», йдеться у статті.

Втім, навмисне ніхто з кропивою й не контактує, навіть люди, які збирають її як лікарську рослину, роблять це у спеціальних рукавицях. Однак небезпека приходить, звідки й не чекали: адже пилок кропиви також досить алергічний.

Кропива теж алергічна для чутливих до її пилку людей

«Більшість видів кропиви квітнуть з квітня по жовтень. Але пікові значення концентрацій її пилку на території України фіксуються наприкінці червня ‒ в середині серпня. В цей час пилок кропиви ‒ лідер по кількісному вираженні в повітрі в центральних та північних областях», –зауважує джерело .

Молочай облямований

Ця рослина з клумб, назвою якої не всі цікавляться, має ще одну поетичну назву – Снігова вершина. У моєму дитинстві це був майже маст хев для букетів на перше вересня. Вона так гарно виглядала в оточенні айстр! Тоді ніхто й не замислювався не лише про її назву (зазвичай казали – зелененька квіточка), а й про її алергенні властивості. А можливо, ми менше піддавались алергії, або ж недовго тримали стебельце в руках.

Молочай облямований, або Снігова вершина

Бо тут алергеном є саме зірвані стебла – якщо їх довго тримати в руці, то може викликати задишку або набряк. Втім, до молочаїв загалом варто ставитись обережно, вони всі тією чи іншою мірою мають отруйні властивості.

Профілактика алергії

Звісно, це далеко не всі рослини-алергени, нині викликати небажану реакцію можуть навіть ті х них, про які ми не підозрювали.

До того ж, нині спровокувати алергію можуть навіть харчові продукти, які містять схожі антигени. Лікар-алерголог Олена Манохіна зазначає: «Щоб уберегтися від «провокаторів», насамперед, необхідно уникати певної їжі. Наприклад, тим, у кого полліноз через пилок амброзії, не варто вживати дині і банани; якщо причина алергії в пилку полину, то не можна їсти кріп, селеру, стручковий перець; якщо алергійну реакцію провокує пилок соняшника — не вживайте соняшникове масло, халву, майонез і гірчицю».

Фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України радять дотримуватися низки правил, щоб убезпечити себе від алергії у період цвітіння рослин.

  • Зверніться до лікаря для діагностики типу алергії. Не займайтеся самолікуванням!Відповідні лікарські засоби може призначити лише спеціаліст.
  • Надягайте маску на вулиці. Вона захистить від частинок пилку, що виділяється під час цвітіння дерев.
  • Обмежуйте прогулянки під час вітряної погоди.
  • Після прогулянки змінюйте одяг, на якому можуть залишатися частинки пилку.
  • Приймайте після вулиці душ — це допоможе змити пилок. Маєте домашніх тварин? Купайте їх частіше, особливо після прогулянки.
  • У вітряну  погоду зачиняйте вікна в будинку.
  • Частіше робіть вологе прибирання.
  • На період цвітіння рекомендовано не сушити одяг на свіжому повітрі чи у дворі. Пилок з дерев може потрапляти на нього.
  • Уникайте будь-яких контактів з алергеном.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото з відкритих інтернет-джерел

Нагору