Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині затримали колаборанта -“крота”

Служба безпеки України затримала колаборанта з Херсонщини, який хотів влаштуватися до лав десантників ЗСУ, щоб «зливати» їхні позиції росіянам.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на СБУ.

Зазначається, що колаборанта затримали ійськова контррозвідка Служби безпеки та ДБР.

Чоловік намагався вступити до підрозділу Десантно-штурмових військ ЗСУ для збору розвідданих на користь росії:  він повинен був дізнаватися інформацію про місця базування тренувальних центрів українських десантників та орієнтовну кількість особового складу, який проходить навчання на полігонах та передавати дані агресору.

Фігурант надалі мав  відбути в один з фронтових районів, щоб звідти інформувати загарбника про геолокації бойових позицій та переміщення десантно-штурмових підрозділів ЗСУ.

Під час затримання колаборанта

На етапі оформлення на військову службу до Сил оборони співробітники СБУ викрили розвідника-невдаху. Вони задокументували його злочинні дії та затримали.

“Зловмисником виявився мешканець Херсона, який на період окупації міста підтримав російських загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.  За це його призначили «старшим інструктором-кінологом відділу охорони» у складі окупаційної «Голопристанської виправної колонії», – йдеться у повідомленні.

Знайдені документальні докази

 Колаборант ревно працював: займався підготовкою загонів, завданням яких було конвоювати викрадених місцевих жителів до  російської тюрми.  Саме тоді, кажуть в СБУ, його й помітили представники російських спецслужб, і залучили чоловікові  негласну співпрацю.

“Після звільнення Херсона ворожий поплічник отримав завдання від окупантів «залягти на дно» і згодом переїхати до Київської області.  На території столичного регіону він мав звернутися до місцевого військкомату, щоб мобілізуватися до лав ЗСУ і там приступити до виконання ворожих завдань”, – зауважують у СБУ.

І повідомляють, що  затриманий зараз  під вартою. Йому повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність).  Чоловікові загрожує до 15 років тюрми.  Розслідування триває.

“Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану”, – пояснили в СБУ.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що стали відомі імена російських бізнесменів, які безпосередньо причетні до звірств російських окупантів у Бучі.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору