Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. На городі бузина

Багато хто вважає бузину зовсім некорисною – тільки місце біля дому займає. А тим часом цей кущ не такий простий.

Дехто із старших людей каже: посадиш бузину біля дому – у ньому ніколи не заведуться миші. Звісно, йдеться про приватні будинки. Але… Не вірте. Інформатор БІГ  на власному досвіді переконався, що ця прикмета не спрацьовує. І бузиною хата буде обсаджена, і миші ходитимуть. Найкращим «оберегом» від них може бути хіба що пара Мурчиків. Хто придумав, що від мишей бузина рятує – загадка.

А тим часом кущ наділяють цілою низкою магічних властивостей.

«Бузина вважається чагарником нечистим; особливо не можна знищувати коріння її: зведе руки і ноги сміливцю, зробившому це. Не можна нічого будувати на тому місці, де є старий корч бузини, місце це — житло чорта», — зазначав Павло Чубинський.

Наші пращури пов’язували бузину із світом живих і світом мертвих.  «Бузина небезпечна рослина, бо в ній сидить Бузничий», – зауважував знаменитий дослідник Іван Огієнко.

Щоправда, ми не пробували відстежити магічну дію дію – спробуйте самі якщо хочете. Тільки б не вийшло б так, як з мишами.

Ще є повір’я, що сопілка, зроблена з бузинової гілки, має чарівні властивості. Втім, можливо недарма Джоан Роулінг у серії книг про Гаррі Поттера наділила професора Дамблдора саме бузиновою паличкою?

Достигає бузина

Та якщо відкинути містику, то варто зауважити, що бузина має й лікувальні властивості. І зараз, коли достигають чорнильного кольору кетяги, можна зварити й варення з них. Однак і тут варто зважати на підступність рослини, бо, наприклад, діабетикам від такого варення треба триматися подалі. Так само і людям, схильним до алергії. Можливо, тому воно й не таке популярне.

Однак до другої світової війни, та й певний час після неї, у Києві бузинове варення було в ходу. Люди, які жили на Печерських пагорбах, охоче збирали кетяги бузини, якої росло там досить багато, і готували собі смаколики на зиму.

Як готувати варення з бузини.

Насамперед – переконайтесь, що плоди бузини добре достигли, бо недостиглі можуть бути отруйними.

Ягоди відділіть від гілочок, помийте, перетріть на пюре, трохи уваріть на слабкому вогні, а потім додайте цукровий сироп з розрахунку 1 кг ягід – 1 кг цукру, ще трохи проваріть, розкладіть у простерилізовані банки, хай вони охолонуть «під ковдрою», і – можна ласувати або поставити на зберігання.

Недостиглі ягоди бузини можуть викликати отруєння

Раніше Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору