Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Як відновити зруйновану в Бучі ферму завдяки гранту: історія Ксенії Костенко 

Ксенія Костенко завдяки гранту відновила виробництво органічних добрив, яке було зруйноване навесні 2022 року під час окупації російською армією Київської області.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на пресслужбу компанії Corteva.

До повномасштабного вторгнення Ксенія Костенко на двох земельних ділянках загальною площею біля 4 га щорічно вирощувала близько 80 т моркви та буряку. А також виробляла за власною запатентованою розробкою органічне добриво з використанням цеоліту з українських Карпат. В 2020 році Ксенія виграла свій перший грант від Corteva на програмі TalentA для реалізації проєкту забезпечення питною водою села Синяк Бучанського району, де вона живе.

У перші дні захоплення селища, ферма Ксенії Костенко була окупована і протягом місяця, коли район Бучі був зайнятий російською армією, загарбники розтрощили виробництво, розікрали запчастини в техніки та замінували поля й будинки. Після деокупації фермерка вирішила прикласти всі зусилля для відновлення господарства та взяла участь в освітньо-грантовій програмі ТalentA-2022. За рахунок виграного гранту вона змогла забезпечити відновлення виробництва добрив в обсязі не менше 8 т. щотижня та дати роботу близько 7 односельцям, деякі з яких тимчасово мешкають на базі підприємства.

«Я була в розпачі, коли побачила шкоду, яку окупанти завдали моїй фермі, але дуже хотіла все відновити, запустити наново. ПрограмаTalentA від Corteva Agriscience дала мені необхідну фінансову підтримку та віру в те, що в моїй громаді ще можна вести бізнес, можна розвиватися. Тому я дуже вдячна за цю підтримку, яка допомогла мені в найскрутніші часи», – розповіла Ксенія.

Нагадаємо, TalentA – це міжнародна освітньо-грантова програма, яку Corteva Agriscience в Україні реалізує вже четвертий рік поспіль, сприяючи покращенню продовольчої безпеки суспільства через розширення можливостей з освіти та доступу до фінансів для жінок, які проживають у сільській місцевості та зайняті у сільському господарстві. Інституційним партнером програми є Міністерство аграрної політики та продовольства, яке працює разом з Corteva заради розвитку жіночого фермерства та зміцнення сільських громад. Цей напрямок співпраці, як і інші зусилля стосовно відновлення фермерства та розвитку аграрної галузі, було закріплено у підписаній у жовтні 2022 року спільній декларації Corteva та Міністерства. Сторони погодили зміцнювати стабільність та розвивати всебічну співпрацю в галузі сільського господарства за рахунок інноваційного розвитку, залучення інвестицій та допомоги аграріям.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що повідомлено про підозру шести російським військовим.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору