Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На честь загиблих пілотів спалили піаніно

Побратими попрощалися із загиблими на Житомирщині пілотами ритуалом спалювання фортепіано.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Telegram-канал Оперативний ЗСУ.

Зазначається, що на музичному інструменті  пишуть позивні  пілотів та бортові номери.

На спаленому фортепіано зазначено: “Мінка… Проказін… Juice…”

Як повідомляв Інформатор БІГ у своєму Telegram-каналі, троє пілотів загинули унаслідок зіткнення двох українських літаків ввечері 25 серпня на Житомирщині.

Вічна пам’ять загиблим пілотам!

“Хлопці загинули під час навчань, за декілька годин до початку Дня Української авіації”, – йдеться у повідомленні.

Серед загиблих пілотів – Андрій Пільщиков (позивний Джус),  служив льотчиком винищувача МіГ-29. З початком повномасштабної війни захищав небо України, був одним із Привидів Києва.

ДБР вже почало розслідування.

*Деталі говорити зарано. Звичайно, будуть зʼясовані всі обставини. Звичайно, Україна ніколи не забуде кожного, хто захищав вільне небо України”, – зауважив Президент Володимир Зеленський.

Фортепіано у вогні

ДОВІДКА. Спалювання фортепіано на честь загиблих пілотів – американська традиція, яку перейняли а Україні. Вперше у нашій країні запалало фортепіано 19 жовтня 2018 році  на аеродромі у Старокостянтинові у день закриття навчань «Чисте Небо — 2018». Так пілоти вшанували пам’ять загиблого екіпажу винищувача Су-27 УБ — полковника Івана Петренка та підполковника Сета «Джетро» Нерінга.

“Ритуалу спалювання піаніно уже сто років. Це традиція американських військових льотчиків, що передається з покоління до покоління. Історія бере початок з часів Другої світової війни, з Битви за Британію. Тоді чимало американських юнаків допомогали англійцям в боротьбі з агресором в рядах авіаторів-добровольців. В одній з таких ескадрилій служив британський пілот, який умів дуже гарно грати на піаніно. Одного разу під час виконання бойового завдання його літак збили і піаніст загинув. Тоді й спалили американські колеги його інструмент. З тих пір льотчики США підпалюють піаніно в пам’ять загиблих при виконанні бойових завдань пілотів”, – йдеться у статті.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на один із символів Гостомеля літак- АН-2  митці наносять українську символіку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору