Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Чим і на чому писали учні у Давній Русі

Якщо кажемо – школа, по відразу уявляємо учнів, які старанно щось записують у зошитах. А ось у перших школах, що наприкінці ІХ ст. почали створюватися на Русі, жодних зошитів у нашому звичному розумінні ще не було. А тим часом учням потрібно було чимось і на чомусь писати.

Папір винайшов у 105 році нашої ери китайський чиновник Цай Лунь. Саме Цай Луню приписують технологію створення паперу, яка полягає у  зневодненні волокон шовковиці,і, додаючи деревний попіл, рештки тканини і ниток, і формуванні цього всього листів паперу, найбільш схожого до відомого нам.

Тож можна припустити, що коли у 988 році Великий князь Володимир Святославович відкрив першу школу у  Києві, то папір уже був відомий у світі. Але ж – має значення «ціна питання». Дорогий на той час папір було недоцільно використовувати у навчанні школярів.

Однак діти не переймались, а писали тим, що було під рукою. І це справді було екологічно, бо практично всі «класні і домашні роботи» йшли на переробку, і, вочевидь, тому поки що слідів давньої шкільної науки знайти не виходить.

Воскова табличка (репродукція)

Чим і на чому писали:

  • вуглинками на дошках;
  • спеціальними металевими або дерев’яними паличками на рамках-табличках, залитих воском; це були такі собі багаторазові «зошити», адже написане можна було стирати і знову писати;
  • на берестяній корі; у Новгороді археологи під ас розкопок знаходять берестяні грамоти, а ось у Києві їх практично немає. Але не тому, що їх не було: просто київський клімат вологіший і береста швидко розкладається;
  • зовсім економ-варіант – якимось прутиком на дорожній пилюці.

На землях Русі перші зошити «…з’явилися в ХІ столітті. Словом «зошит» книжники називали зшиті разом чотири листи пергаменту. Найстаріші шкільні «зошити» було знайдено в Новгороді під час археологічних розкопок», – зазначає джерело.

Однак, враховуючи що пергамент теж був недешевим, то навряд чи використовувався для шкільних вправ. Скоріше всього, хтось із тодішньої знаті чи ченців міг вести в ньому важливі записки.

І лише з кінця 14-го століття в Європі випуск паперу став дешевшим і доступнішим. Спочатку його використовували для книгодрукування і записів, а вже згодом з’явились і учнівські зошити.

Раніше  Інформатор БІГ розповідав, що на Київщині й досі рибалять на човнах-довбанках

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото і відео з відкритих джерел

Нагору