Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Фінансував бойовиків “днр”: бізнесмена затримали на Київщині

СБУ і ДБР затримали на Київщині гендиректора ливарного заводу з Макіївки, який перерахував бойовикам «днр» понад 15 млн грн.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на СБУ.

Зазначається, що генераоьний директор ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки на Донеччині причетний до фінансування терористичної організації «днр».

“Напередодні повномасштабної війни зловмисник перерахував до «бюджету» бойовиків десятки мільйонів у гривневому еквіваленті. За даними слідства, після захоплення міста у 2014 році підприємець продовжив займатися бізнесом в окупованій частині регіону”, – йдеться у повідомленні.

В СБУ розповідають про те, які схеми застосував бізнесмен: його підприємство продавало обладнання в Україну через підставні фірми, які були зареєстровані в Україні. За документами, це обладнання надходило із Таганрога, однак фактично воно йшло з Макіївки, через Ростовську область. А для реалізації було організовано мережу підконтрольних комерційних структур у низці областей України – Вінницькій, Житомирській, Київській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. У росії також діяли відповідні фірми.

“Таким чином до початку повномасштабного вторгнення рф ділки обходили обмеження, запроваджені на торгівлю із захопленими підприємствами на сході України”, – кажуть в СБУ.

Більшість одеєтриманих «прибутків»  перераховували, як сплату податків і зборів, у «бюджет днр». Для «транзакцій» використовували підсанкційні банки в Росії, а також у т. о. Донбасі.

За отримані кошти гроші ватажки бойовиків фінансували окупаційні угрупованя росії, які воюють на східному фронті.

“Встановлено, що сам організатор «схеми» ще до 24 лютого 2022 року виїхав на Київщину, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя. Однак, правоохоронці викрили його злочинну діяльність і затримали. Крім нього викрито його спільників у Вінниці, Житомирі, Києві, Дніпрі та Запоріжжі”, – зауважується у повідомленні СБУ.

Наразі організатору нелегального бізнесу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що СБУ затримала у Києві агента фсб, який планував вступити до школи «Армії дронів».

Також Інформатор БІГ повідомляв, що контррозвідка СБУ викрила ще одну чиновницю, яка добровільно пішла на співпрацю з рф під час окупації правобережної частини Херсонщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору