Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

До кінця року в 13 лікарнях Київщини надаватимуть безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу –  КОВА

До кінця 2023 року на виконання доручення Міністерства охорони здоров’я в 13 лікарнях Київщини надаватимуть безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець.

«На сьогодні в області Боярська лікарня інтенсивного лікування, Броварська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування та Київська обласна клінічна лікарня мають відділення реабілітації стаціонарного перебування, в яких ця послуга є законтрактованою, і населення Київщини може отримати таку допомогу безкоштовно», – сказала Любов Крикливець.

Каже, що загалом в Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. У кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. 

До того ж буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Усі ці заклади надаватимуть реабілітаційні послуги пацієнтам:

   із травмами спинного мозку;

   які потребуватимуть психологічного відновлення;

   із важкою нейротравмою;

   які потребують складної скелетної реабілітації;

   яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Метою реалізації проєкту розвитку мережі закладів реабілітації є сформувати близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має надаватися мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день, за двома напрямами і більше — понад 21 день. Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, які мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт залежно від важкості травми може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів упродовж року. 

Вона також наголосила, що доказова реабілітація є безоплатною та повністю покривається Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині американські пластичні хірурги три дні безплатно оперували захисників зі складними щелепно-лицевими травмами.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору